10. jul 2024 04:10

U SAD se povodom Teslinog dana organizuje spektal TESLA EXPO, u Kanadi niz manifestacija i vatromet

Izvor: TANJUG

podeli vest

U SAD se povodom Teslinog dana organizuje spektal TESLA EXPO, u Kanadi niz manifestacija i vatromet

Foto: Shutterstock.com/vkilikov, ilustracija

NIJAGARA FOLS/LONG AJLEND - Dan rođenja Nikole Tesle 10. jul biće obeležen u SAD i Kanadi Tesla Expo spektaklom i nizom manifestcija kao što su Tesla Fest i prva internacionalna naučno-duhovna konferencija.

Povodom Teslinog rođendana u SAD, na Long Ajlendu, gde se nalazi jedina preostala Teslina laboratorija, biće organizovan Tesla EXPO koji će, kako direktor Teslinog naučnog centra Vordenklif Makr Alesi kaže za Tanjug, doneti nezaboravna iskustva prepuna inovacija i zabave za sve uzraste.

“Svi Teslini poštovaoci će imati priliku da uživaju u zadivljujućem prikazu stotina dronova koji će u subotu osvetili nebo u čast rođenja Nikole Tesle i ispričati njegovu životnu priču i priču o njegovim najvećim pronalascima”, rekao je Alesi i dodao da će tokom Tesla EXPO biti organizovana i druženja sa RG robotima i šou najnovijih Tesla električnih automobila.

U Ontariju, kanadskoj pokrajini sa 13 miliona stanovnika i ove godine, četvrti put za redom, zahvaljujući poslaniku Tomu Rakočeviću, biće zvanično proslavljen dan u ccast jednog od njavećih umova čovečenstva. Ispred zgrade Skupštine grada Nijagara Fols, prema rečima organizatora Borislava Živkovića, danas na 168. godišnjicu rođenja jednog od najplodnijih pronalazača u istoriji, biće podignuta zastava Dana Nikole Tesle, čime će početi Tesla Fest.

Kako je za Tanjug rekao Živković u petak će se u hidrocentrali iz 1901. godine, pri čijoj izgradnji je korišćeno devet Teslinih patenata a koja je od pre nekoliko godina pretvorena u muzej, održati i prva internacionalna naučno-duhovna konferencija posvećena našem velikom naučniku.

“Program će obogatiti i video i audio šou u hidrocentrali, a na samom kraju biće upriličen obilazak tunela ispod vodopada odakle će moći da se uživa u jedinstvenom pogledu i vatrometu koji će krunisati ceo događaj”, rekao je Živković.

U subotu će polaganjem cveća na spomenik Nikoli Tesli na trgu koji nosi njegovo ime početi 15. Dani Nikole Tesle, dodao je on.

Drugi inrenacionalni Tesla festival počinje nakon polaganja cveća, u parku Kraljice Vikotije, upravo na nekoliko stotina metara od teslinog trga.

Ambasador Srbije u Otavi Dejan Ralević, koji će i ove godine pisustvovati Danima Nikole Tesle u Nijagara Folsu podseća da je upravo na incijativu Srpske škole i srpske zajednice sve krenulo iz Nijagara Fols kao skroman, ali važan početak šireg promovisanja Teslinog lika i dela, njegovog srpskog porekla i američke karijere blisko vezane za južni Ontario i Nijagra Fols.

“Značaj Tesle prepoznali su prvo gradovi Nijagara Fols i Hamilton, gde se jedan važan bulevar zove Teslinim imenom, a na kraju - 2021. godine i čitav Ontario”, rekao je amsbador za Tanjug i naglasio da je suština u obrazovnom karakteru te inicijative, namenjene prvenstveno mladima.

Podsetio je da je za vikend u Edmontonu, glavnom gradu pokrajine Alberta, obeležen peti put Teslin dan zahvaljujući našoj zajednici i pojedincima koji imaju plemenitu ideju da se o Teslinom delu i zaostavštini upozna, ako već nije, čitava Kanada, pa i svet.