17. jul 2024 13:37

U globalnoj policijskoj akciji protiv kriminalne grupe iz Zapadne Afrike uhapšeno 300 osoba

Izvor: TANJUG

podeli vest

U globalnoj policijskoj akciji protiv kriminalne grupe iz Zapadne Afrike uhapšeno 300 osoba

Foto: Shutterstock.com/HUANG Zheng, ilustracija

DAKAR - U globalnoj policijskoj operaciji protiv organizovane kriminalne grupe iz zapadne Afrike razgranate na pet kontinenata, policija je uhapsila 300 osoba, zaplenila 3 miliona dolara i blokirala 720 bankovnih računa, saopšteno je danas iz Interpola.

Cilj ove operacije nazvane kodnim imenom Operacija Džekal III, koja je trajala od 10. aprila do 3. jula u 21 zemlji, bio je borba protiv online finansijskih prevara i zapadnoafričkih sindikata koji stoje iza njih, navodi se u saopštenju Interpola, prenosi AP.

Među ciljanim kriminalnim grupama bila je Crna Sekira, jedna od najpoznatijih kriminalnih mreža u Zapadnoj Africi.

Ova kriminalna organizacija se bavi sajber prevarama, trgovinom ljudima, krijumčarenjem droge i odgovorna je za nasilne zločine kako unutar Afrike tako i globalno, navodi se u saopštenju Interpola.

Crna Sekira je koristila "mule" za otvaranje bankovnih računa širom sveta i sada se njene aktivnopsti istražuju u više od 40 zemalja zbog povezanih aktivnosti pranja novca, a medju osumnjičenima su građani Argentine, Kolumbije, Nigerije i Venecuele, stoji u saopštenju.

"Iznos finansijskih prevara koje se sprovode iz Zapadne Afrike je alarmantan i u porastu. Rezultati ove operacije ističu u prvi plan kritičnu potrebu za međunarodnom saradnjom u sferi sprovođenja zakona kako bi se suzbile ove razgranate kriminalne mreže", ukazao je Isak Oginji, direktor Interpolovog Centra za borbu protiv finansijskog kriminala i korupcije.