20. februar 2024 13:08

Međunarodna policijska akcija prekinula rad 'Ransomware' grupe Lokbit

Izvor: TANJUG

podeli vest

Međunarodna policijska akcija prekinula rad 'Ransomware' grupe Lokbit

Foto: Shutterstock.com/ NicoElNino, ilustracija

LONDON - Rad sajber bande Lokbit koja krade podatke žrtava radi otkupa prekinut je nakon zajedničke akcije britanske Nacionalne agencije za kriminal (NCA), američkog FBI i međunarodne koalicije, a očekuje se da se operacija nastavi.

Na sajtu Lokbita navedeno je da je sada ''pod kontrolom NCA, koja blisko sarađuje sa FBI i međunarodnom radnom grupom za sprovođenje zakona na Operaciji Kronos'', prenosi Skaj njuz.

Evropol i druge međunarodne policijske organizacije iz Francuske, Japana, Švajcarske, Kanade, Australije, Švedske, Holandije, Finske i Nemačke učestvuju u toj operaciji, a portparol NCA potvrdio je da je prekinut rad Lokbita i dodao da je operacija i dalje u toku i da se razvija.

Pre nego što ju je preuzela NCA, na Lokbitovoj stranici bio je prikazan spisak organizacija žrtava onoga što se naziva ''Ransomware'', odnosno krađa digitalnih podataka radi otkupa, koji je ažuriran gotovo svakodnevno.

Pored imena organizacija bili su i satovi koji su odbrojavali vreme koje je preostalo do roka koji je svakoj organizaciji dat da izvrši isplatu otkupnine.

Predstavnik Lokbita je objavio poruke u enkodiranoj aplikaciji za razmenu poruka rekavši da ima rezervne servere na koje Kronos ne utiče.

Lokbit je otkriven 2020. kada je njihov zlonamerni softver pronađen na forumima o sajber kriminalu na ruskom jeziku, što je navelo neke bezbednosne analitičare da veruju da je banda bazirana u Rusiji, ali grupa nije izrazila podršku nijednoj vladi, navodeći da je ''potpuno apolitična i da je interesuje samo novac''.

Grupa Lokbit i njene podružnice hakovale su neke od najvećih svetskih organizacija poslednjih meseci.

Američki zvaničnici opisali su Lokbit kao najveću svetsku bandu koja se bavi digitalnim iznudama, navodeći da je ta grupa pogodila više od 1.700 organizacija u SAD u skoro svakoj industriji, od finansijskih usluga i hrane do škola, transporta i vladinih odeljenja.

Pored toga, Lokbit je hakovao podatke britanske Kraljevske pošte početkom prošle godine.