15. jul 2024 13:12

Tramp: Pozvaću na novi napor ka nacionalnom jedinstvu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tramp: Pozvaću na novi napor ka nacionalnom jedinstvu

Foto: AP Photo/Gene J. Puskar

VAŠINGTON - Bivši predsednik SAD i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izjavio je da je atentat na njega u Pensilvaniji, kada je lakše povređen, bio nadrealno iskustvo i da bi "trebalo da je mrtav, ali da je srećom, još uvek ovde".

Tramp je u intervjuu za Njujork post koji je dao tokom leta za Milvoki, gde se od danas do četvrtka održava konvencija republikanaca, naveo da mu je lekar u bolnici rekao da nikada nije video ništa slično i da je "to pravo čudo".

"Ne bi trebalo da sam sada ovde, trebalo bi da sam mrtav. Srećom, još uvek sam ovde", rekao je Tramp.

Dodao je da ga agenti Tajne službe izveli sa govornice u Pensilvaniji iako je želeo da nastavi svoje obraćanje okupljenim pristalicama, ali da je upozoren da nije bezbedno i da moraju da ga odvedu u bolnicu jer je krvario.

Tramp je istakao da je bio zadivljen kako su agenti brzo reagovali čim je pucnjava počela.

Akcije medijske kompanije Donalda Trampa porasle za 50 odsto nakon pokušaja atentata

Akcije medijske kompanije bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, poznate pod akronimom TMTG, porasle su danas u 12.29 sati za 50 odsto u trgovini pred otvaranje berzi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Analitičari sugerišu da bi atentat na Trampa koji je u subotu izvršen u Pensilvaniji mogao da poveća njegove izglede za pobedu na novembarskim predsedničkim izborima i povratak u Belu kuću, a ekspert Rob Kejsi smatra da je to glavni razlog rasta vrednosti deonica TMTG, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Medijska kompanija TMTG se prvi put pojavila na njujorškoj berzi 26. marta i vrednost njenih deonica je značajno oscilirala tokom predsedničke kampanje u SAD.

Kompanija je u aprilu u regulatornoj prijavi otkrila da ima rastuće gubitke koje prema tvrdnjama njenog računovođe "bude sumnju u sposobnost firme da nastavi neograničeno poslovanje".

Rojters: Republikanci nakon napada na Trampa nastoje da okrive demokrate za nasilje

Nakon atentata na bivšeg američkog predsednika i kandidata republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima Donalda Trampa, mnoge njegove pristalice počele su da za nasilje i uzavrelu političku retoriku krive demokrate, prenosi Rojters.

Agencija dodaje da se od etabliranih republikanaca do ekstremno desnih teoretičara zavere stalno ponavlja poruka da su predsednik Džozef Bajden i ostali demokratski lideri pripremili teren za pucnjavu u Pensilvaniji time što su Trampa prikazali kao autokratu koji predstavlja ozbiljnu pretnju demokratiji.

Rojters navodi da njegova analiza više od 200 incidenata politički motivisanog nasilja u periodu između 2021. i 2023. pokazuje, međutim, drugačiju sliku i da je u tom razdoblju političko nasilje češće dolazilo od američke desnice nego od levice.

SAD su uvučene u najžešći talas političkog nasilja nakon dekade nemira koja je počela krajem 60-ih godina prošlog veka, pokazala je ta analiza.

Tramp: Izmenio sam govor za konvenciju,pozvaću na novi napor ka nacionalnom jedinstvu

Bivši predsednik SAD i republikanski kandidat na predstojećim izborima Donald Tramp izjavio je da je, posle atentata u kojem je u subotu lakše povređen, potpuno izmenio govor koji će održati u četvrtak, poslednjeg, četvrtog dana republikanske konvencije u Milvokiju i naveo da će pozvati na novi napor ka nacionalnom jedinstvu.

Tramp je u ekskluzivnom intervjuu za nedeljnik Washington Examiner rekao da želi da iskoristi istorijski trenutak i ujedini zemlju.

"Govor koji sam planirao da održim u četvrtak trebalo je da bude zaista snažan. Da se ovo nije dogodilo (pokušaj ubistva u Pensilvaniji), to bi bio jedan od najneverovatnijih govora usmeren uglavnom na politiku predsednika Džozefa Bajdena. Iskreno, sada će to biti potpuno drugačiji govor", rekao je Tramp.

Naveo je da će govor odražavati njegovo uverenje da je napad na skupu u Pensilvaniji potpuno promenio tok izborne kampanje, što su već potvrdili i republikanci i demokrate.

Bajden pozvao na jedinstvo i smirivanje strasti posle atentata na Trampa

Predsednik SAD Džozef Bajden obratio se naciji u nedelju uveče iz Ovalne kancelarije Bele kuće i pozvao Amerikance da smanje političke tenzije i ne zaborave da su jedni drugima susedi, posle atentata u kojem je ranjen republikanski predsednički kandidat Donald Tramp.

"Napad na Trampa nas je sve pozvao da se zaustavimo i ustuknemo", rekao je Bajden i istakao da se ne sme dozvoliti da ta vrsta nasilja postane normalna.

"Politička retorika u zemlji je postala veoma užarena i vreme je da se ohladi. Svi imamo dužnost da to učinimo", rekao je Bajden u obraćanju koje je trajalo manje od sedam minuta, prenosi Glas Amerike.

Bajden je u govoru koji su prenosile sve velike TV mreže naglasio da se u Americi nesuglasice rešavaju "na glasačim mestima, a ne mecima".

On je pozvao građane SAD da ne donose ishitrene zaključke dok se vodi istraga o pucnjavi na Trampovom mitingu u Pensilvaniji, jednoj od država koje odlučuju ishod predsedničkih izbora.

Prva dama SAD Džil Bajden razgovarala telefonom sa Melanijom Tramp

Prva dama SAD Džil Bajden razgovarala je telefonom sa svojom prethodnicom Melanijom Tramp, suprugom bivšeg predsednika Donalda Trampa, javio je NBC njuz pozivajući se na neimenovanog zvaničnika Bele kuće.

Kako je navedeno, Džil Bajden je sa Melanijom Tramp razgovarala u nedelju popodne.

Razgovor je usledio posle atentata na Trampa u subotu tokom njegovog predizbornog mitinga u Batleru u Pensilvaniji, kada je Tramp lakše povređen.

Naoružani napadač, 20-godišnji Tomas Metju Kruks, i najmanje jedan posetilac skupa su ubijeni, a još dve osobe koje su prisustvovale mitingu su teško povređene.

Tramp u Milvokiju na nacionalnoj konvenciji Republikanske stranke

Nakon što je u subotu preživeo atentat u Pensilvaniji, bivši predsednik SAD i kandidat republikanaca na predstojećim izborima Donald Tramp stigao je u Viskonsin, gde će od danas do 18. jula biti održana nacionalna konvencija Republikanske stranke.

Konvencija se održava prema utvrđenom planu i uz nepromenjene bezbednosne mere, uprkos pucnjavi u subotu na skupu u Pensilvaniji, u kojoj je Tramp bio pogođen u uvo, prenosi BBC.

Tramp je objavio na društvenim mrežama da je razmatrao mogućnost odlaganja puta u Milvoki za dva dana, ali je odlučio da neće da dozvoli "snajperisti ili potencijalnom ubici da ga prisili na promene u rasporedu ili u bilo čemu drugom".

Zbog napada na Trampa na mitingu u Pensilvaniji fokus je na merama bezbednosti tokom konvencije u Milvokiju, ali je Odri Gibson Kićino, koordinatorka za operacije američke Tajne službe na republikanskoj konvenciji, juče na pres konferenciji rekla da "neće biti promena u planiranju bezbednosnih protokola".

Očekuje se da će oko 50.000 ljudi prisustvovati četvorodnevnoj konvenciji Republikanske stranke, političkom događaju na kojem će stranka zvanično predstaviti svog predsedničkog kanidata i njegovu politiku za novembarske izbore.

Mediji: Kruks nije bio u streljačkom klubu škole jer je loše pucao, trpeo nasilje dece

Američki mediji prenose danas izjave bivših učenika o 20-godišnjem Tomasu Metjuu Kruksu, ubijenom pošto je pucao na Donalda Trampa u subotu tokom predizbornog mitinga u Pensilvaniji, navodeći, između ostalog, da nije primljen u srednjoškolski streljački klub jer nije bio dobar strelac, kao i da je bio nepopularan i usamljen i trpeo vršnjačko nasilje.

Kruksa su ubili agenti Tajne službe nakon što je u subotu ispalio hice prema bini na kojoj je Tramp govorio u Batleru u Pensilvaniji.

Dvojica učenika srednje škole u Betel Parku, oko 80 kilometara od Batlera, koju je pohađao Kruks, rekli su CBS Njuz da Tomas nije primljen u školski streljački klub jer nije bio dobar strelac, a jedan je dodao da se nije uklapao. "Prvog dana predsezone zapravo nije mogao ni da pogodi metu.

Nikada nisam mislio da je sposoban za ovo što je napravio", izjavio je Džejmson Majers.

Drugi bivši drug iz škole opisao je Kruksa kao usamljenog mladića koji je trpeo vršnjačko nasilje.