15. jul 2024 11:59

Orban poslao liderima EU mađarski plan o načinima postizanja mira u Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Orban poslao liderima EU mađarski plan o načinima postizanja mira u Ukrajini

Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Peskov: Rusiji nisu poznati detalji Orbanovog plana, opšti pristup Orbana nam je poznat

Portparol Kremlja Dmitrij Perskov izjavio je danas da Moskvi nisu poznati detalji predloga mađarskog premijera Viktora Orbana o rešavanju ukrajinskog sukoba, koji je uputio liderima Evropske unije.

"Naravno, mi ne znamo o čemu je reč u internoj prepisci unutar Evropske unije, pa zato možda postoje neki detalji (predloga za rešavanje ukrajinske krize) koji nam nisu poznati. Ali još jednom ponavljam, opšti pristup gospodina Orbana nam je poznat", rekao je Peskov, a prenosi RIA Novosti.

Mađarski premijer Viktor Orban je uputio liderima članica Evropske unije predloge o načinima rešavanja ukrajinskog sukoba na osnovu ishoda njegove mirovne misije, tokom koje je od 2. jula do 11. jula posetio Ukrajinu, Rusiju, Kinu i SAD, izjavio je ranije danas politički savetnik mađarskog premijera Balaš Orban.

Orban poslao liderima EU mađarski plan o načinima postizanja mira u Ukrajini

Mađarski premijer Viktor Orban je pisanim putem upoznao lidere Evropskog saveta sa iskustvima pregovora o miru u Ukrajini, prve faze mirovne misije i s planom Mađarske koji sadrži realnu procenu situacije i realne ciljeve, kao i odgovarajući raspored delovanja, izjavio je politički savetnik mađarskog premijera Balaš Orban.

"Ako Evropa želi mir i želi da ima odlučujuću reč u rešavanju rata i okončanju krvoprolića, onda se promena kursa mora razraditi i sprovesti sada", rekao je Balaš Orban u intervjuu za "Mađar nemzet".

Mađarski premijer je, prema rečima njegovog savetnika, uputio liderima članica Evropske unije predloge o načinima rešavanja ukrajinskog sukoba na osnovu ishoda njegove mirovne misije, tokom koje je od 2. jula do 11. jula posetio Ukrajinu, Rusiju, Kinu i SAD.

Na pitanje da li je tu reč o Orbanovom planu kako se može postići mir, Balaš Orban je odgovorio: "Da, to je zapravo Orbanov plan, koji je sada na stolu svakog premijera EU".

"Naš pristup se zasniva na realnoj proceni situacije, realnim ciljevima i odgovarajućem rasporedu", rekao je savetnik predsednika mađarske vlade.

Prema njegovim rečima, ulogu Mađarske kao posrednika ne treba ni precenjivati ni potcenjivati.

"Znamo tačno za šta je dovoljna snaga zemlje, a za šta nije, ali od prvog dana sukoba smo kredibilni predstavnici mira, jedini smo u stanju da pregovaramo sa svakom stranom. Sama činjenica da su se ti sastanci odvijali u intervalu od dve nedelje govori da Mađarska može da odigra ozbiljnu ulogu u posredovanju", rekao je savetnik mađarskog premijera.

On kaže da je Mađarska sposoban posrednik, što su pokazale protekle dve nedelje, a da je sada zadatak Budimpešte da pokuša da ubedi članice Evropske unije u plan Viktora Orbana.