15. jul 2024 13:45

Ambasada Azerbejdžana u Teheranu nastavila sa radom nakon godinu dana pregovora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasada Azerbejdžana u Teheranu nastavila sa radom nakon godinu dana pregovora

Foto: Shutterstock.com/Leonid Altman, ilustracija

TEHERAN - Ambasada Azerbejdžana u Teheranu nastavila je sa radom danas, nakon više od godinu dana pregovora između dve zemlje o smirivaju tenzija, preneli su iranski mediji.

Izvor u azerbejdžanskoj ambasadi u Teheranu rekao je za AP da je ambasada nastavila sa radom u iranskoj prestonici, ali je naglasio da to neće biti zvanično objavljeno dok iransko Ministarstvo spoljnih poslova ne potvrdi.

Azerbejdžansko Ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštila da je ambasada u Iranu ponovo počela sa radom na novoj adresi u Teheranu.

U saopštenju se dodaje da je ambasada ponovo otvorena nakon pregovora između Azerbejdžana i Irana, piše AP.

Odnosi između Teherana i Bakua, koji su dugo bili napeti, dodatno su se pogoršali nakon što je naoružani napadač u januaru 2023. upao u ambasadu Azerbejdžana u glavnom gradu Irana, ubivši šefa obezbeđenja i ranivši dvojicu čuvara.

Iran je tvrdio da u pitanju bio napad iz ličnih razloga jer je navodno supruga napadača nestala nakon posete ambasadi, ali je azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev nazvao incident "terorističkim napadom".

Baku je optužio Teheran da podržava tvrdokorne islamiste koji su pokušali da zbace azerbejdžansku vladu, što je Teheran negirao.

U aprilu 2023. Azerbejdžan je proterao četvoricu iranskih diplomata iz Bakua.

Mesec dana kasnije, Iran je proterao četvoricu azerbejdžanskih diplomata, koji su radili u ambasadi Azerbejdžana u Teheranu i konzulatu u severozapadnom gradu Tabriz.

AP navodi da je za Teheran ključno da održi dobre odnose sa Bakuom, budući da u Iranu živi 12 miliona etničkih Azerbejdžanaca, koji čine najveću manjinu u Islamskoj Republici.