16. jul 2024 14:22

Mediji: Makron će do večeras prihvatiti ostavku Atalove vlade

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mediji: Makron će do večeras prihvatiti ostavku Atalove vlade

Foto: Tanjug/video

PARIZ - Francuski predsednik Emanuel Makron prihvatiće do večeras ostavku vlade premijera Gabrijela Atala, javlja BFMTV pozivajući se na izvore.

Makron je o tome obavestio vladu na sastanku u Jelisejskoj palati i naložio odlazećoj vladajućoj koaliciji da sačini predlog u cilju formiranja većinske koalicije ili širokog parlamentarnog saveza.

Kako su naveli neimenovani učesnici sastanka, Makron je zahvalio premijeru i ministrima na dosadašnjem radu, što je propraćeno aplauzom.

Makron je u obraćanju vladi ponovio da je "definisao pravila nakon što se suočio sa nedostatkom većine" dan nakon parlamentarnih izbora 7. jula.

"Odgovornost odlazeće većine je da stavi na sto predlog u cilju formiranja većinske koalicije ili širokog parlamentarnog saveza", rekao je on liderima svoje centrističke koalicije Zajedno, dok su pregovori u toku, posebno sa desnicom.

Prethodno je Figaro objavio 12. jula da Makron planira da danas prihvati ostavku Atala.

Atal je ponudio ostavku dan posle drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora, ali je Makron odbio, tražeći od njega da "za sada ostane na funkciji predsednika francuske vlade" kako bi "obezbedio stabilnost zemlje".

Nakon drugog kruga izbora, levičarska koalicija Novi narodni front (NFP) osvojila je 182 mesta u parlamentu, pokazuju podaci francuskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Centristički blok Zajedno osvojio je 168 poslaničkih mesta, a na trećem mestu je ultradesničarska partija Nacionalno okupljanje koja je osvojila 143 mesta.