16. jul 2024 19:24

Kinga Gal: Ursuli Fon der Lajen ne sme da se dozvoli da koristi institucije EU za svoj reizbor

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kinga Gal: Ursuli Fon der Lajen ne sme da se dozvoli da koristi institucije EU za svoj reizbor

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

STRAZBUR  - Predsednici Evropske komisije (EK) Ursuli fon der Lajen ne sme biti dozvoljeno da koristi institucije EU za svoju kampanju za reizbor, izjavila je danas u Strazburu evroposlanica mađarskog vladajućeg Fidesa i potpredsednica grupe Patrioti za Evropu Kinga Gal.

Gal je to izjavila nakon što je Fon der Lajen saopštila u ponedeljak da će EK predstavljati viši službenici umesto komesara na neformalnim sastancima Saveta EU i da Kolegijum komesara neće posetiti Mađarsku.

Gal je rekla da to nije prvi put da Fon der Lajen "sprovodi političke ciljeve" u slučajevima kada jto ne bi smela, navodeći kao primer zadržavanje sredstava iz evropskih fondova namenjenih Mađarskoj, prenela je agencija MTI.

Poslanica Evropskog parlamenta (EP) ocenila je da su akcije Fon der Lajen uperene protiv dobre saradnje između institucija EU i poretka na osnovu kojeg one funkcionišu.

Gal je navela da nije na Fon der Lajen ili EK da odlučuju s kim će sarađivati jer za saradnju postoje propisi koji su, kako je istakla, do sada dobro funkcionisali.

Mađarska evroposlanica je rekla da Fon der Lajen nije imala pravo da preduzme takvu akciju, navodeći da se čini da ima poteškoća da obezbedi potreban broj glasova da bi ponovo pobedila na izborima za predsednicu EK u četvrtak.

Gal je rekla da veruje da je moguće da slučaj završi na sudu nakon što su socijalisti, liberali, zeleni, levica i Evropska narodna partija u EP želeli da isključe članove Patriota za Evropu sa ključnih pozicija u tom telu.