18. jul 2024 13:01

Fon der Lajen: Ključni prioritet je kompletiranje EU, treba pokazati da je budućnost Zapadnog Balkana u EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fon der Lajen: Ključni prioritet je kompletiranje EU, treba pokazati da je budućnost Zapadnog Balkana u EU

Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

STRAZBUR - Kandidatkinja za drugi mandat na čelu Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas je, govoreći o proširenju EU tokom predstavljanja svog programa pred Evropskim parlamentom (EP) za narednih pet godina ukoliko ponovo bude izabrana, rekla da će "ključni prioritet" njene Komisije biti kompletiranje EU i naglasila da EU mora da pokaže da će budućnost Zapadnog Balkana, kao i drugih zemalja, biti u EU. 

Fon der Lajen je u Strazburu, uoči glasanja u EP o njenoj kandidaturi, istakla da će EU podržati kandidate za članstvo u bloku, radeći na investicijama i reformama i integrišući ih tamo gde može u pravni okvir EU.

Ona je ponovila da će pristupanje uvek biti proces zasnovan na zaslugama i dodala da će EU obezbediti da sve zemlje budu spremne za članstvo pre pridruživanja EU.

"Ali kompletiranje naše Unije je takođe u našem sopstvenom suštinskom interesu i to će biti ključni prioritet moje Komisije", poručila je Fon der Lajen. 

Evropa će biti uz Ukrajinu, Orbanova poseta Moskvi "misija smirivanja"

Aktuelna predsednica Evropske komisije danas je poručila da će Evropa biti uz Ukrajinu koliko god je potrebno i kritikovala posetu mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi . 

"Pre dve nedelje, jedan premijer iz Evropske unije otišao je u Moskvu. Ova takozvana mirovna misija nije bila ništa drugo do misija smirivanja", rekla je fon der Lajen.

Ona je, govoreći o značaju većeg investiranja u bezbednost i odbranu EU, navela da je "Rusija i dalje u ofanzivi u istočnoj Ukrajini", tvrdeći da Rusija računa na "rat iscrpljivanja kako bi sledeća zima bila još oštrija od prethodne". 

"Rusija računa na to da će Evropa i Zapad omekšati. A neki u Evropi sarađuju", ocenila je fon der Lajen. 

Prosperitet i konkurentnost su priorioritet, vreme za odbrambenu uniju

Aktuelna predsednica Evropske komisije danas je Evropskom parlamentu predstavila svoj program za narednih pet godina, ukoliko bude ponovo izabrana na tu funkciju, i poručila da će njen prvi prioritet biti prosperitet i konkurentnost, a kada je reč o odbrani i bezbednosti, ocenila je da je vreme da se izgradi "prava evropska odbrambena unija".

Ona je tokom obraćanja u EP, uoči glasanja o njenom ponovnom izboru na čelo Komisije, govorila o nizu pitanja, uključujući o podršci Ukrajini, situaciji na Bliskom istoku, ekonomskim i socijalnim pitanjima, značaju jačanja Evropola i Fronteksa, kao i borbi protiv klimatskih promena, navodeći da će u prvih 100 dana svog mandata predložiti novi dogovor o čistoj industriji. 

Ocenila je da je Evropa pred jasnim izborom, koji će oblikovati njen rad pet godina i definisati njeno mesto u svetu za naredniih 50 godina, a koji se odnosi na to da li će Evropa da gradi svoju budućnost ili će biti oblikovana događajima i svetom oko nje. 

"Taj izbor je naš. Evropa ne može da kontroliše diktatore i demagoge širom sveta, ali može izabrati da zaštiti sopstvenu demokratiju. Evropa ne može da određuje izbore širom sveta, ali može izabrati da ulaže u bezbednost i odbranu svog kontinenta. Evropa ne može da zaustavi promene, ali može da izabere da ih prihvati ulaganjem u novo doba prosperiteta i poboljšanjem kvaliteta našeg života", poručila je Fon der Lajen.

Pristupanje EU je proces zasnovan na zaslugama, pojačaćemo podršku kandidatima

Aktuelna predsednica Evropske komisije, u političkim smernicama za narednu Evropsku komisiju navela je da će pristupanje EU uvek biti proces zasnovan na zaslugama i poručila da će biti pojačana podrška za pripremu zemalja kandidata, uključujući kroz investicije i reforme iz Plana rasta za Zapadni Balkan.

"Pristupanje EU uvek će biti proces zasnovan na zaslugama – i svaki kandidat će se ocenjivati na osnovu sopstvenog napretka ka ispunjavanju svih kriterijuma. Pojačaćemo podršku za pripremu zemalja kandidata, posebno koristeći investicije i reforme u Planu rasta za Zapad Balkan i instrument za Ukrajinu. Ovo će pomoći da se oni integrišu u delove pravnih tekovina EU i jedinstveno tržište i to će ih naviknuti na pristup fondovima EU", navodi se u političkim smernicama Fon der Lajen, koje je danas objavila Evropska komisija.

U delu pod nazivom "Proširenje kao geopolitički imperativ" ona je dodala da će vladavina prava i osnovne vrednosti i dalje biti kamen temeljac politike proširenja EU, i temelji reformisane i proširene Unije u budućnosti.

"Imenovaću posebnog komesara za proširenje da upravlja ovim radom", poručila je Fon der Lajen.

O spoljnim granicama EU, projektima odbrane, zelenoj politici...

Ursula fon der Lajen obećala je danas da će pokrenuti projekte odbrane EU, uključujući vazdušni štit, kao i da neće odustati od zelene politike, ukoliko ponovo bude izabrana za drugi mandat na čelu Evropske komisije.

Takođe je najavila nov pristup upravljanju spoljnim granicama EU.

U dokumentu na 31 stranici, ona je iznela svoju viziju i smernice, pre nego što poslanici EU budu glasali kasnije danas o njenom izboru, prenosi Rojters. 

Između ostalog, Fon del Lajen je predložila novu klimatsku politiku i fokus na izgradnji “istinske evropske odbrambene unije”. 

“Predložićemo niz projekata odbrane u zajedničkom evropskom interesu, uključujući evropski vazdušni štit i sajber odbranu”, navodi se u političkim smernicama  Fon der Lajen, koje je danas objavila Evropska komisija.