18. jul 2024 14:34

Predsednik Ruande Pol Kagame osvojio novi mandat sa 99,18 odsto glasova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik Ruande Pol Kagame osvojio novi mandat sa 99,18 odsto glasova

Foto: AP Photo, File/Brian Inganga

KIGALI - Predsednik Ruande Pol Kagame ponovo je izabran na tu funkciju, osvojivši 99,18 odsto glasova na izborima u ponedeljak, saopštila je danas Nacionalna izborna komisija ove zemlje.

Oda Gasinzigva, predsednik Nacionalne izborne komisije, rekao je na konferenciji za novinare da je izlaznost iznosila 98,20 odsto od ukupnoo devet miliona registrovanih birača, a konačni rezultati izbora biće objavljeni najkasnije 27. jula.

Protivkandidati Frank Habineza iz Demokratske zelene partije i nezavisni Filip Mpaimana su priznali izborni poraz, dok grupe za ljudska prava tvrde da su tokom izbora novinari, opozicija i grupe civilnog društva bili na meti, prenosi Rojters.

Portparol vlade je više puta odbacio takve kritike tokom izbornog perioda.

Kagame, koji je dobio više od 93 odsto glasova na poslednja tri izbora, dobio je pohvale zapadnih i regionalnih lidera za njegovu ulogu u okončanju genocida u Ruandi 1994, kao i obnovu zemlje u destinaciju za ulaganja.

Kako navodi britanska agencija, njegova reputacija je narušena optužbama za zlostavljanje građana Ruane i podržavanje pobunjenika u susednoj Demokratskoj Republici Kongo, što je Kagame nekoliko puta negirao.

Izborna komisija je zabranila osmorici kandidata, uključujući Kagameovim najglasnijim kritičarima, da se kandiduju, navodeći niz razloga, kao što su nepotpuno registracioni dokumenti.