5. avgust 2024 18:59

Ukrajina: Odluka Malija da prekine diplomatske odnose kratkovida i ishitrena

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ukrajina: Odluka Malija da prekine diplomatske odnose kratkovida i ishitrena

Foto: Shutterstock.com/hyotographics, ilustracija

KIJEV - Ukrajina je danas negirala bilo kakvu umešanost u borbe na severu Malija koje su dovele do pogibije njihovih vojnika i Vagnerovih boraca u julu, opisujući odluku Malija da prekine diplomatske odnose zbog incidenta kao

"kratkovidu i ishitrenu".

Mali je u nedelju objavio da prekida diplomatske odnose sa Ukrajinom, reagujući na komentare Andrija Jusova, portparola ukrajinske vojne obaveštajne agencije, da su pobunjenici na Maliju dobili "neophodne" informacije za izvođenje napada, preneo je Rojters.

Jusov nije direktno potvrdio umešanost Kijeva u sukob u izjavi objavljenoj na sajtu televizije Suspilne 29. jula.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izrazilo je žaljenje zbog odluke prelazne vlade Malija, rekavši da je to učinjeno bez detaljnog proučavanja činjenica i okolnosti incidenta.

"Ukrajina se bezuslovno pridržava normi međunarodnog prava, nepovredivosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta drugih zemalja", navodi se u saopštenju.

Ukrajina zadržava pravo da preduzme sve neophodne političke i diplomatske mere kao odgovor na akcije Malija, navodi se u saopštenju.

Pobunjenici Tuarega sa severa Malija saopštili su da su ubili najmanje 84 ruska Vagnerova plaćenika i 47 vojnika Malija tokom višednevnih žestokih borbi na severu te zapadnoafričke zemlje, što je, čini se, najteži poraz Vagnera od kada je pre dve godine došao da pomogne vojnim vlastima Malija u borbi sa pobunjeničkim grupama.

Mali je naveo da je Jusov "priznao umešanost Ukrajine u kukavički, izdajnički i varvarski napad naoružanih terorističkih grupa koji je rezultirao smrću pripadnika odbrambenih i bezbednosnih snaga Malija“.