15. avgust 2024 18:38

Tramp traži odlaganje izricanja presude u slučaju Stormi Danijels nakon izbora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tramp traži odlaganje izricanja presude u slučaju Stormi Danijels nakon izbora

Foto: AP Photo/Wilfredo Lee

VAŠINGTON - Bivši američki predsednik Donald Tramp nastoji da odloži izricanje presude u njujorškom krivičnom slučaju isplate novca u zamenu za ćutanje nakon izbora 5. novembra, navodeći da bi to moglo da ima uticaj na izbore.

Presuda Trampu bi trebalo da bude izrečena 18. septembra, preneo je Rojters.

To je dva dana nakon što sudija Huan Merčan treba da odluči da li da poništi osuđujuću presudu porote Menhetna od 30. maja u svetlu presude Vrhovnog suda SAD o predsedničkom imunitetu.

U pismu Merčanu od 14. avgusta, koje je danas objavljeno, Trampovi advokati tvrde da bi mu trebalo dati više vremena da se potencijalno žali na Merčanovu odluku o imunitetu pre nego što mu bude izrečena presuda.

"Ostavljajući po strani ogoljene ciljeve mešanja u izbore, ne postoji valjan suprotan razlog da sud zadrži trenutni datum izricanja presude", napisali su Trampovi advokati Tod Blanš i Emil Bau.

Nema osnova da se žuri, poručili su Trampovi advokati.

Tramp je 30. maja proglašen krivim na prvom krivičnom procesu ikada održanom protiv nekog aktuelnog ili bivšeg američkog predsednika.

Tužioci su tvrdili da je 2016. naložio svom advokatu da plati glumici u filmovima za odrasle Stormi Danijels kako ne bi javno govorila o njihovom seksualnom odnosu uoči predsedničkih izbora u novembru te godine, na kojima je Tramp porazio Hilari Klinton.

Tramp se izjasnio da nije kriv, porekao da je imao seksualne odnose sa Danijels i obećao da će uložiti žalbu na presudu, pošto mu bude izrečena kazna.

Izricanje kazne Trampu je prvobitno bilo zakazano za 11. jul.