16. avgust 2024 14:36

Aktivisti u Indiji: Visok nivo seksualnog nasilja uprkos zakonskim reformama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aktivisti u Indiji: Visok nivo seksualnog nasilja uprkos zakonskim reformama

Foto: AP Photo/Rajanish Kakade

NJU DELHI - Silovanje i ubistvo doktorke u medicinskom koledžu u Kalkuti podstaklo je žene širom Indije da izađu na proteste zbog visokog nivoa seksualnog nasilja uprkos zakonskim reformama.

Vlada je uvela velike promene u sistem krivičnog pravosuđa, uključujući i strožije kazne, nakon što je grupa mladića silovala i ubila 23-godišnjakinju 2012. godine, ali aktivisti kažu da se malo toga od tada promenilo, prenosi Rojters.

Prema podacima Nacionalnog biroa za evidenciju zločina (NCRB) otprilike u vreme napada 2012. godine, policija je beležila do 25.000 slučajeva silovanja godišnje širom Indije.

Od tada je godišnji broj slučajeva silovanja uglavnom bio iznad 30.000, sem 2020. godine, kada je zbog pandemije korona virusa, zabeležen nagli pad broja silovanja.

Prema izveštaju vlade, slučaji silovanja dostigli su vrhunac od skoro 39.000 u 2016. godini.

U 2018. godini u Indiji je u proseku na svakih 15 minuta jedna žena prijavljivala silovanjem, a bilo je više od 31.000 prijavljenih silovanja u 2022., poslednjoj godini za koju su dostupni podaci.

Brojevi su ostali visoki, iako su vlasti povećale kazne, uključujući minimalnu kaznu od 10 godina, a ukoliko je žrtva mlađa od 12 godina, optuženi može da se suoči i sa smrtnom kaznom.

Druge zakonske reforme uključivale su i smanjenje starosnog praga kako bi 16-godišnjacima moglo da bude suđeno kao odraslima za takva krivična dela.

Grupno silovanje 19-godišnje devojke 2020. u okrugu Hatras na severu Indije i njena smrt nedeljama kasnije u bolnici izazvali su gnev širom zemlje.

Zbog silovanja i ubistva lekarke, ranije danas je objavljeno da će lekari na 24 sata obustaviti rad u većini ordinacija širom zemlje.

Lekarka stažistkinja stara 31 godinu silovana je i ubijena prošle sedmice, a policijski volonter koji je radio u bolnici u kojoj je došlo do zločina uhapšen je i protiv njega je podignuta optužnica.

Lekari u prepunim i često lošim državnim bolnicama u Indiji već dugo se žale da su prezaposleni i nedovoljno plaćeni, navodeći da su i pacijenti često nasilni prema njima jer su ljuti zbog nedostatka odgovarajuće medicinske nege.