18. avgust 2024 11:40

Zurof i Nikolić: Nemačka treba da izrazi kajanje zbog zločina počinjenih nad Srbima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zurof i Nikolić: Nemačka treba da izrazi kajanje zbog zločina počinjenih nad Srbima

Foto: Shutterstock.com/Golden Brown

TEL AVIV  - Izraelski istoričar i direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof i počasni konzul Srbije u Ber Ševi Aleksandar Nikolić istakli su u autorskom tekstu za Džeruzaelm post da je, kada je reč o rezoluciji o Srebrenici, koju je u maju usvojila Generalna skupština UN, a koju nije podržala većina članica, jedan od aspekata koji izaziva najviše ogorčenja činjenica da je predlagač i jedan od sponzora rezolucije Nemačka.

Zurof i Nikolić navode da malo ljudi izvan bivše Jugoslavije zna za surovost nacističkih zločina nad Srbima u Drugom svetskom ratu i da je brutalnost nacista bila očigledna od prvog dana invazije na Jugoslaviju u aprilu 1941. godine, kada je bombardovan Beograd i kada je izgorela Narodna biblioteka sa dragocenom kolekcijom knjiga od kojih su neke datirale iz 12. veka.

Nakon toga su na teritorijama pod nemačkom okupacijom izgrađeni koncentracioni logori gde su hiljade nedužnih Srba stradale, a usledile su i masovne odmazde prema civilnom stanovništvu koje su bile mnogo drastičnije od onih u drugim okupiranim zemljama, pišu Zurof i Nikolić.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa