27. avgust 2024 13:06

Francuska: Levica i studentska udruženja pozivaju na demonstracije protiv Makrona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Francuska: Levica i studentska udruženja pozivaju na demonstracije protiv Makrona

Foto: Shutterstock.com/V_E, ilustracija

PARIZ - Stranka krajnje levice "Nepokorena Francuska", kao i nekoliko studentskih udruženja, danas su pozvali na mobilizaciju pošto je predsednik Emanuel Makron odbio da imenuje Lusi Kastets iz redova levice za mandatara za novi sastav vlade.

Oni su pozvali na velike demonstracije protiv Makrona 7. septembra, objavljeno je u saopštenju za štampu, preneo je francuski Endependant.

Francuski predsednik juče je odbio mogućnost da koalicija Novi narodni front (LFI) formira vladu, nakon čega su se iz te koalicije priključili pozivima Unije studenata i Udruženja visokoškolskih ustanova na, kako su naveli, "demonstracije protiv autokratije Emanuela Makrona".

Levičarska koalicija LFI pozvala je političke snage i sindikate zaposlenih koji su privrženi odbrani demokratije da se priključe ovom apelu.

Radikalno levičarska stranka Nepokorena Francuska takođe je zatražila čvrst odgovor francuskog društva pred izuzetno teškom situacijom.

Predsednik Makron trebalo bi da kasnije danas započne novi krug konsultacija sa predstavnicima stranaka nakon što je odbio da Lusi Kastets, koju je predložila koalicija LFI, bude novi mandatar.