30. avgust 2024 18:21

Fon der Lajen: EU treba da obezbedi sredstva da se odbrani

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fon der Lajen: EU treba da obezbedi sredstva da se odbrani

Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

PRAG - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da Evropa treba da obezbedi sredstva da se odbrani, zaštiti i odvrati sve moguće protivnike.

Govoreći na bezbednosnoj konferenciji Globsec u Pragu, koja je danas počela, u prvom javnom obraćanju otkako je dobila drugi mandat na mestu predsednice Evropske komisije, Fon der Lajen je rekla da „neki političari unutar EU, pa čak i u ovom delu Evrope, mute ​​vodu našeg razgovora o Ukrajini i za rat ne krive osvajača, već osvajače, odnosno "ne Putinovu žudnju za moći već ukrajinsku žeđ za slobodom".

"Zato želim da ih pitam: da li biste ikada krivili Mađare za sovjetsku invaziju 1956. godine? Da li biste ikada krivili Čehe za sovjetsku represiju 1968? Odgovor na ova pitanja je vrlo jasan: ponašanje Kremlja je tada bilo protivzakonito i grozno. A ponašanje Kremlja danas je protivzakonito i grozno. Mi Evropljani treba da imamo sredstva da se odbranimo i zaštitimo i odvratimo sve moguće protivnike", istakla je Fon der Lajen u govoru koji se fokusirao na odbranu i bezbednost, prenosi Politiko.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa