2. septembar 2024 14:14

Nigerija: Nakon masovnih protesta vlasti pokrenule suđenje za izdaju protiv 10 osoba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nigerija: Nakon masovnih protesta vlasti pokrenule suđenje za izdaju protiv 10 osoba

Foto: Shutterstock.com/Wead, ilustracija

ABUDŽA - Nakon prošlomesečnih protesta širom Nigerije na koje su izašle desetine hiljada ljudi nezadovoljnih zbog porasta troškova života, vlasti te zemlje danas su optužile 10 osoba za izdaju i planiranje pobune u vojsci.

Protesti su naišli na smrtonosni odgovor bezbednosnih snaga, a prema podacima organizacije Amnesti Internešenal najmanje 13 osoba je poginulo iako su bezbednosne snage ranije negirale upotrebu smrtonosne sile, preneo je Rojters.

"Desetorica muškaraca danas su dovedena u Vrhovni sud u Abudži gde su se izjasnili da nisu krivi, međutim, ako ih sud proglasi krivima mogu se suočiti sa smrtnom kaznom", izjavio je advokat za ljudska prava.

Državni tužioci su u sudskim dokumentima u koje je Rojters imao uvid naveli da su protestanti nameravali da destabilizuju Nigeriju i da su "kovali plan da počine krivično delo, odnosno izdaju".

Tužilaštvo je takođe iznelo pet drugih optužbi protiv okrivljenih uključujući podsticanje vojske na pobunu, paljenje vladinih zgrada i narušavanje javnog reda.

Advokati optuženih su tražili privremeno oslobađanje optuženih uz kauciju, a organizacija Amnesti Internešenal je zatražila od vlade Nigerije da bezuslovno oslobodi sve osobe uhapšene tokom protesta.