3. septembar 2024 13:53

Zelenski: U ruskom raketnom napadu na Poltavu poginula 41 osoba, više od 180 povređeno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zelenski: U ruskom raketnom napadu na Poltavu poginula 41 osoba, više od 180 povređeno

Foto: AP Photo/Yevhen Titov

KIJEV - U ruskom napadu sa dve balističke rakete na Poltavu u Ukrajini poginula je 41 osoba, a više od 180 je povređeno, objavio je na Fejsbuku ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Primljeni su preliminarni izveštaji o ruskom napadu na grad Poltavu izvršenom sa dve balističke rakete. Pogođene su obrazovne ustanove i obližnje bolnice. Jedna od zgrada Instituta za veze je delimično uništena. Ispod ruševina je spašeno više od 180 ljudi, ali nažalost 41 osoba je poginula. Moje saučešće svim rođacima i prijateljima", napisao je na FB ukrajinski predsednik, prenosi agencija Ukrinform.

Zelenski je saopštio da je naredio potpunu i brzu istragu svih okolnosti onoga što se dogodilo.

"U akciju spasavanja uključene su sve neophodne službe. Zahvalan sam svima koji od prvih minuta nakon pogotka pomažu ljudima koji spasavaju živote", dodao je Zelenski.

Kako se navodi u saopštenju ukrajinskog ministarstva odbrane "neprijatelj je upotrebio dve balističke rakete.

"Vremenski interval između alarma i dolaska smrtonosnih projektila je bio tako kratak da su ljudi odmah krenuli da se  evakuišu u sklonište", navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva odbrane koje je pozvalo na smirenost i praćenje samo zvaničnih izvora informacija.

Prema podacima ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva ruske snage su 3. septembra pogodile Ukrajinu sa tri balističke rakete Iskander-M/KN-23 lansirane sa Krima, navodi Ukrinform.