21. septembar 2024 11:30

Liban: U izraelskom napadu na Bejrut ubijena najmanje 31 osoba, među njima troje dece

Izvor: TANJUG

podeli vest

Liban: U izraelskom napadu na Bejrut ubijena najmanje 31 osoba, među njima troje dece

Foto: AP Photo/Bilal Hussein

BEJRUT - U izraelskom vazdušnom napadu izvedenom u petak na predgrađe Bejruta ubijena je najmanje 31 osoba, među kojima troje dece i sedam žena, saopštilo je danas libansko Ministarstvo zdravlja.

U prethodnom saopštenju, Ministarstvo je navelo da je u tom napadu ubijeno najmanje 12 osoba, a da je 66 ljudi ranjeno, od kojih je devet u teškom stanju.

Jučerašnji udar na Bejrut je prvi izraelski napad takvih razmera na libansku prestonicu posle više meseci, a izveden je nakon što je Hezbolah zasuo raketama severni Izrael u znak odmazde zbog masovnog napada ranije ove nedelje u kojem su pejdžeri i toki-vokiji članova Hezbolaha eksplodirali u isto vreme.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) održao je hitnu sednicu posle izraelskih vazdušnih napada na Bejrut i južni Liban, a portparol UN Stefan Dižarik upozorio je da se taj region sada nalazi "na ivici katastrofe".

Hezbolah objavio imena 14 pripadnika te grupe ubijenih u izraelskom napadu na Bejrut

Libanska militantna grupa Hezbolah objavila je imena 14 svojih pripadnika koji su ubijeni u jučerašnjem izraelskom vazdušnom napadu na libansku prestonicu Bejrut, zajedno sa komandantom grupe Ibrahimom Akilom, čiju je smrt Hezbolah ranije potvrdio.

Jedan od poginulih je Ahmed Vahabi, za koga je takođe navedeno da je komandat i da je rukovodio glavnom jedinicom za obuku ove militantne grupe, prenosi Tajms of Izrael.

Hezbolah je ranije jutros potvrdio da je ubijen visoki vojni zapovednik te libanske grupe, Ibrahim Akil.

U jučerašnjem vazdušnom napadu izraelske vojske na predgrađe Bejruta ubijeno je najmanje 12 osoba, a 66 je ranjeno, od kojih je devet u teškom stanju, saopštilo je libansko Ministarstvo zdravlja.