22. septembar 2024 21:38

Mediji: Izrael istražuje da li je ubijen lider Hamasa Jahja Sinvar

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mediji: Izrael istražuje da li je ubijen lider Hamasa Jahja Sinvar

Foto: AP Photo/Adel Hana

TEL AVIV/GAZA - Izrael istražuje da li je lider Hamasa Kajha Sinvar ubijen u nedavnim napadima izraelske vojske (IDF) u Gazi, javlja javni servis KAN.

Trenutno ne postoje potvrđene informacije koje podržavaju ovu tvrdnju, a bezbednosne službe su podeljena u vezi sa tim da li je Sinvar jednostavno van kontakta ili je zaista eliminisan.

Odsustvo konkretnih dokaza dovelo je do različitih procena unutar izraelske odbrambene zajednice, što odražava stalnu neizvesnost u vezi sa njegovim statusom, navodi Džeruzalem post.

U napadu u Teheranu 31. jula ubijen je politički lider Hamasa Ismail Hanije, a nakon toga Sinvar je preuzeo komandu nad tom militantnom grupom.

Izraelski mediji: Hamas, navodno, odbio najnoviju američku ponudu za dogovor

Hamas je navodno odbio najnoviju američku ponudu za dogovor o otpuštanju talaca i prekidu vatre sa Izraelom, poručivši da je spreman da razgovara samo o predlogu koji je predstavio američki predsednik Džozef Bajden 31. maja.

Pozivajući se na američke i izraelske zvaničnike, Kanal 12 javlja da palestinska militantna grupa insistira na tome da neće razmatrati nikakve izmene trofaznog predloga za sporazum o taocima i prekidu vatre kako bi se okončao rat u Gazi, koji je započeo 7. oktobra i smrtonosnim napadom Hamasa na jug Izraela, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, oteto oko 250.

U izveštaju se naglašava da vođa Hamasa, Jahja Sinvar, odbacuje najnovije američke napore usmerene ka postizanju diplomatskog rešenja za tekuće sukobe, piše Tajms of Izrael.

Netanjahu navodno rekao da je živa polovina od 97 talaca koje Hamas drži u Gazi

Na zatvorenom sastanku Komiteta za spoljne poslove i odbranu Kneseta, izraelski premijer Benjamin Netanijahu je navodno danas rekao poslanicima da je samo polovina od 97 talaca koje Hamas drži u Gazi od 7. oktobra živa.

"Prema informacijama koje imamo, polovina talaca u Gazi je živa", citirao je Vojni radio izraelskog premijera.

Prema informacijama koje su ranije procurele sa tog sastanka, Netanjiahu je, takođe, negirao da stoji na putu postizanja dogovora o taocima, okrivljujući Hamas što je zahtevao brojne revizije predloženog nacrta o prekidu vatre, preneo je Tajms of Izrael.

Njegove izjave ukazuju da bi oko 50 talaca moglo biti mrtvo.Izraelske odbrambene snge (IDF) su potvrdile samo smrt 33 od onih koji su još u Gazi.

Netanijahu je rekao poslanicima da razmatra takozvani plan generala da se uvede opsada severa Gaze. Na sednici iza zatvorenih vrata Netanjahu je ukazao da je plan za opsadu preostalih snaga Hamasa jedan od nekoliko koji se razmatraju i koji će narednih dana biti izneti kabinetu na dalju raspravu.