23. septembar 2024 21:16

Duda: Rusija podriva poredak zasnovan na Povelji Ujedinjenih nacija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Duda: Rusija podriva poredak zasnovan na Povelji Ujedinjenih nacija

Foto: TANJUG/UN Photo/Loey Felipe

NJUJORK - Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je danas da je poredak zasnovan na međunarodnom pravu i solidarnosti, kako je predviđeno u Povelji Ujedinjenih nacija, ozbiljno ugrožen, a globalni multilateralizam u mnogim aspektima ne funkcioniše kako treba i zahteva reforme.

"Ne možemo da prihvatimo situaciju u kojoj oni koji osporavaju poredak zasnovan na Povelji Ujedinjenih nacija jačaju", rekao je Duda u svom obraćanju na Samitu za budućnosti u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, prenosi agencija PAP.

Kako je istakao, "upečatljiv" primer za to je agresija Rusije na Ukrajinu.

"Kao stalna članica Saveta bezbednosti, Rusija treba da podržava i Povelju Ujedinjenih nacija i međunarodno pravo. Međutim, izvršivši napad na suverenu državu, Rusija je odustala od ove obaveze. Ne može više da tvrdi da štiti bezbednost međunarodnog sistema i drugih nacija", ocenio je Duda.

Prema njegovim rečima, neophodno je poboljšati efikasnost sistema Ujedinjenih nacija. On je rekao da je za vraćanje vere u multilateralizam i održavanje mira i bezbednosti neophodno jačanje međunarodnog prava.

"Uprkos mnogim rezervama prema sistemu Ujedinjenih nacija, ne postoji bolja alternativa multilateralizmu. Današnji globalni izazovi su složeni i zahtevaju kolektivno delovanje, jer se ne mogu rešiti sami na nivou pojedinačnih zemalja", dodao Duda.

On je naglasio da je posvećenost multilateralizmu, s obzirom na centralnu ulogu UN, kamen temeljac poljske spoljne politike.

"Odlučni smo da branimo Povelju UN i njene principe", zaključio je Duda.

Samit o budućnosti počeo je u nedelju u Njujorku u sedištu UN uz učešće šefova država i vlada, kao i visokih predstavnika država članica.