24. septembar 2024 21:58

Vučić: Pandorina kutija nije otvorena napadom na Ukrajinu, već mnogo ranije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Pandorina kutija nije otvorena napadom na Ukrajinu, već mnogo ranije

Foto: AP Photo/Richard Drew

NJUJORK - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da Pandorina kutija nije otvorena napadom na Ukrajinu već mnogo ranije i upitao zašto veliki lideri kada govore o potrebi da Ukrajina bude slobodna, da se poštuju UN i njena povelja, zašto isti oni ne poštuju povelju i rezoluciju 1244 kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije.

On je poručio i da je propast modernog sveta počela kada je Povelja UN diskreditovana i kada je prestalo da se veruje u pravo, a krenulo da se oslanja na silu.

"Objasniću vam to na primeru moje zemlje, za mene najlepše na svetu, Srbije, kako je uništavana i kako je gažena i kako je danas, zbog svoje izdržljivosti i slobodarske tradicije, ona mali kamenčić u cipeli moćnih", rekao je Vučić u govoru učesnicima 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Posle velikih pobeda koje je bolji deo čovečanstva izvojevao u dva svetska rata, podsetio je Vučić, Srbi kao nacija su pretrpeli najveće gubitke u Prvom svetskom ratu u odnosu na svoju veličinu kao i u drugom ratu, kada je bila jedna od retkih nacija koja se suprotstavila nacistima u jugoistočnoj Evropi.

Ostaćemo posvećeni dijalogu sa Prištinom pod okriljem EU i borićemo se za mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras u generalnoj debati 79. zasedanja Generalne skupštine UN da je politika koju Priština vodi na AP Kosovo i Metohiji nerazumna i da imaju niz uznemirujućih poteza, ali da će Beograd ostati posvećen dijalogu sa Prištinom, pod okriljem EU, i da će se boriti za mir.

Vučić je rekao da su uznemirujući potezi Prištine išli od zabrane plaćanja u srpskoj valuti, dinarima, preko zabrane poštanskih usluga, ističući da je takav potez nezabeležen u svetu čak i za ratna područja, pa sve do zabrane patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija da poseti Pećku Patrijaršiju.

Vučić je upitao da li upad specijalnih snaga tzv. kosovske policije u prostor jedne organizacije roditelja dece sa smetnjama u razvoju, može da bude bilo šta osim ludosti, surovosti i brutalnosti. Upitao je i da li će trajni mir biti postignut, ali i kako da bude mira na Kosovu ukoliko se krše osnovna ljudska prava.

"Kakav je put za Srbiju i kako možemo da rešimo ovu situaciju", upitao je još Vučić.

Srbija uprkos svetskim poteškoćama izdržava u odbrani principa Povelje Ujedinjenih nacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras u generalnoj debati 79. zasedanja Generalne skupštine UN, da Srbija uprkos sadašnjim svetskim poteškoćama, izdržava u odbrani principa povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava, kroz svoje aktivnosti i principijelnu politiku.

"Mahatma Gandi je rekao: Nema puta ka miru, mir je put. U istom duhu otvorenog srca Vam se danas obraćam ispred Republike Srbije, zemlje osnivačice Ujedinjenih nacija, zemlje slobode i pravde. Čast mi je da Vam se obratim kao predsednik Republike Srbije, zemlje u čije ime ponosno stojim pred Vama danas. Zemlje koje, uprkos sadašnjim svetskim poteškoćama, izdržava u svojoj odbrani principa povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava, kroz svoje aktivnosti i principijelnu politiku, zalažući se za ideju koja je glavna tema ove sesije", rekao je Vučić.

Ukazao je da, kada govori o sadašnjem trenutku, na njegovo žaljenje, mora da kaže da je situacija u svetu još teža i mračnija nego pre godinu dana.

"Napetost raste, izazovi su sve brojniji i složeniji. Ono što me najviše brine je da, uprkos našim deklarativnim naporima za mir, razvoj i prosperitet čovečanstva, nema na vidiku kraja ovoj geopolitičkoj noćnoj mori. Ne bih voleo da pametne reči Džona Fidžeralda Kenedija postanu reči proroka: Čovečanstvo mora da stavi tačku na sve ratove, inače će rat da stavi tačku na čovečanstvo", naveo je Vučić.