24. septembar 2024 21:28

Crveni krst apeluje na veću zaštitu lokalnih humanitarnih radnika u sukobima u svetu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Crveni krst apeluje na veću zaštitu lokalnih humanitarnih radnika u sukobima u svetu

Foto: Shutterstock.com/Martin Bergsma, ilustracija

NJUJORK - Glavni izvršni direktor i generalni sekretar Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca Džagan Čapagain izjavio je danas da je potrebno učiniti više na zaštiti lokalnih humanitarnih radnika koji ginu u sukobima širom sveta i pozvao zemlje i međunarodne organizacije da se više angažuju po tom pitanju.

Čapagain je rekao novinarima, na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, da je od januara ove godine ubijeno ukupno 30 pripadnika lokalnog osoblja i volontera Crvenog krsta i Crvenog polumeseca dok su bili na dužnosti i nosili oznake te organizacije, od kojih je 17 ubijeno na palestinskim teritorijama, a osam u Sudanu.

On je rekao da ubistva lokalnih humanitarnih radnika dobijaju manju medijsku pažnju u odnosu na pogibije međunarodnog osoblja humanitarnih organizacija, preneo je Rojters.

Gotovo 300 humanitarnih radnika, od kojih su više od dve trećine osoblje organizacija UN, ubijeno je od početka sukoba u Pojasu Gaze od oktobra prošle godine.