8. oktobar 2024 15:33

Jakov Milatović: Dok sam predsednik Crne Gore slaću dobrosusedske poruke

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jakov Milatović: Dok sam predsednik Crne Gore slaću dobrosusedske poruke

Foto: Tanjug video, arhiva

TIVAT  - Crnogorski predsednik Jakov Milatović rekao da izjave svih lidera treba da budu odmerene i primerene, te da se baziraju na međusobnom uvažavanju i poštovanju kako bi ostvarili evropsku budućnost.

Milatović je to rekao upitan da komentariše izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića "da je Srbija glavna tema svih napada u Crnoj Gori" i da će Podgorici odgovoriti na licu mesta "ono što zaslužuje".

"Ja tu izjavu nisam video, bili smo na sastanku. Vučić je bio pozvan da prisustvuje, to nije uradio, ali biće na radnom ručku. Srbija je aktivno učestovala u zajedničom izglasavanju rezolucije. Istina je, kao i lepota u oku posmatača, a ja dok sam predsednik slaću dobrosusedske poruke. Smatram da moramo graditi mostove i pozvao bih sve lidere da stavimo fokus na izgradnju mostova. Mislim da je to odgovorna politika i ona koju građani očekuju", rekao je Milatović.

Milatović je rekao i da je crnogorska politika jasna, te da Crna Gora kao "uspešna priča mora biti naredna članica EU i to možemo uraditi 2028.".

Mislim da sam Đukanovića politički penzionisao prošle godine

Jakov Milatović nije danas odgovorio konkretno na pitanje da li će njegova izborna lista Pokret za Podgoricu formirati vlast u Glavnom gradu sa DPS-om, ali je dodao da je bivšeg lidera DPS prošle godine poslao u političku penziju.

Upitan da komentariše izjavu bivšeg predsednika DPS Mila Đukanovića „da je Milatović na iskušenju i da je pitanje da li ima hrabrosti da stupi u koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista u Podgorici“, šef crnogorske države rekao je da “misli da je on Mila Đukanovića politički penzionisao prošle godine“.

"Mislim da se danas nismo okupili radi raspravljanja o budućnosti gradske uprave u Podgorici, nego da uputimo jednu važnu poruku, možda i najvažniju, a to je poruka dobrosusedskih odnosa", rekao je Milatović novinarima u Tivtu nakon plenarne sednice samita Brdo-Brioni Procesa.

Evropska unija nije potpuna bez zemalja Zapadnog Balkana

Samit Brdo-Brioni završen je danas u Tivtu obraćanjem predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, kao domaćina, i predsednika Slovenije i Hrvatske, Nataše Pirc Musar i Zorana Milanovića, porukom da je samit protekao u konstruktivnoj i dobroj atmosferi i da Evropska unija nije potpuna bez zemalja Zapadnog Balkana.

Milatović kazao je rekao da je na samitu usvojena Deklaracija. Zahvalio je svim zemljama učesnicama procesa i istakao da je promovisanje dijaloga uvek deo rešenja.

"Samit je bio još jedna prilika da ponovimo jedinstvenu poruku, zajedničku svima nama, da je naš prostor prostor zajedničkih vrednosti, mira i prosperiteta i da EU nije celovita bez zemalja Zapadnog Balkana“, naveo je Milatović.

Crnogorski predsednik je rekao da se mir i bezbednost nikada ne mogu uzeti zdravo za gotovo, i istakao da je samit uvek dobra prilika da se razgovara i onim stvarima o kojima možda ne mislimo na isti način.