22. oktobar 2024 14:20

Putin i Modi razgovarali o rusko-indijskim odnosima na samitu BRIKS-a

Izvor: TANJUG

podeli vest

Putin i Modi razgovarali o rusko-indijskim odnosima na samitu BRIKS-a

Foto: AP Photo, Pool/Alexander Zemlianichenko

KAZANJ - Ruski predsednik Vladimir Putin i indijski premijer Narendra Modi razgovarali su danas u Kazanju na marginama samita BRIKS-a.

"Zahvalan sam što ste se odazvali našem pozivu i lično došli u Kazanj na samit BRIKS-a", rekao je ruski lider na početku sastanka.

On je istakao da Moskva ceni interakciju sa Indijom u formatu BRIKS, prenosi RIA Novosti.

"U Kazanju moramo da donesemo niz važnih odluka u cilju daljeg unapređenja aktivnosti asocijacije i jačanja višestruke saradnje u njenim okvirima", dodao je Putin.

Prema njegovim rečima, odnosi Rusije i Indije imaju karakter posebnog, privilegovanog strateškog partnerstva i nastavljaju da se aktivno razvijaju.

Ruski lider je skrenuo pažnju da je rusko-indijski trgovinski promet zadovoljavajući i podsetio da će sledeći sastanak međuvladine komisije biti održan u Nju Delhiju 12. novembra.

Modi je rekao da mu je drago što je došao u Kazanj na samit BRIKS-a, kao i da Indija ima duboke istorijske veze sa tim gradom.

On je istakao da mnoge zemlje širom sveta žele da se pridruže BRIKS-u i priznao da se raduje razgovorima u okviru asocijacije.

Indijski premijer je takođe naveo da je Nju Delhi stalno u kontaktu sa Moskvom u vezi sa ukrajinskim sukobom.

"Kao što sam ranije rekao, verujemo da se problemi moraju rešavati mirnim putem i u potpunosti podržavamo što hitniju obnovu mira i stabilnosti. U svim našim naporima dajemo prioritet čovečanstvu i spremni smo da pružimo svaku moguću pomoć i u budućnosti", rekao je on.

Samit BRIKS-a koji se u Kazanju održava od 22. do 24. oktobra je najveći spoljnopolitički događaj ikada održan u Rusiji, navodi ruska agencija.

Pomoćnik predsednika Jurij Ušakov ranije je saopštio da će na samitu biti predstavljeno 36 zemalja (od toga 22 na najvišem nivou), a doputovaće i šefovi šest međunarodnih organizacija.

Putin planira niz međunarodnih kontakata u okviru samita. Danas se već sastao sa predsednicom Nove razvojne banke Dilmom Rusef, a kasnije će razgovarati sa predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramafozom , egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem i predsednikom Kine Si Đinpingom .

BRIKS je međudržavna asocijacija koju su 2006. godine osnovale Rusija, Kina, Indija i Brazil.

Od početka 2024. grupi su se pridružili Egipat, Etiopija, Iran, UAE i Saudijska Arabija.

Godišnje predsedavanje Rusije organizacijom koje je počelo 1. januara ove godine, održava se pod motom jačanja multilateralizma za ravnomeran globalni razvoj i bezbednost.