23. oktobar 2024 22:47

Putin: Rusija će nastaviti da pomaže rad Etiopije u BRIKS-u

Izvor: TANJUG

podeli vest

Putin: Rusija će nastaviti da pomaže rad Etiopije u BRIKS-u

Foto: , Pool Photo via AP/Maxim Shipenkov

KAZANJ - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da će Rusija nastaviti da promoviše harmoničnu integraciju Etiopije u BRIKS.

"Pristupanje Etiopije BRIKS-u je važan korak i još jedna potvrda autoriteta vaše zemlje u međunarodnoj areni. Nastavićemo da promovišemo harmoničnu integraciju Etiopije u rad asocijacije", rekao je Putin na sastanku sa etiopskim premijerom Abijem Ahmedom Alijem na marginama samita BRIKS-a u Kazanju.

Ruski predsednik je takođe primetio da su pozicije Etiopije i Rusije po većini pitanja „često prilično bliske“.

On je ukazao na intenziviranje političkog dijaloga, kao i na uspostavljanje interakcije između ministarstava dve zemlje, napominjući da bi predsedavajuća Saveta Federacije Valentina Matvijenko mogla doći u zvaničnu posetu Etiopiji u narednim mesecima.

"Mi takođe očekujemo novog etiopskog ministra spoljnih poslova na predstojećoj prvoj ministarskoj konferenciji Foruma partnerstva Rusije i Afrike u Sočiju u novembru. Moskva posebnu pažnju posvećuje razvoju odnosa sa afričkim zemljama", rekao je ruski predsednik.

Putin je skrenuo pažnju i na trgovinske odnose sa Etiopijom.

Prema njegovim rečima, trgovinski promet raste, ali je trenutno prilično "skroman".

Međutim, kako je naveo, postoji pozitivan trend od plus 65 odsto za 2023. godinu. On je napomenuo da će, uprkos tome što su sadašnji pokazatelji "daleko od optimalnih", ako se takva dinamika razvoja zadrži, rezultat će biti primetan.

Etiopski premijer je zahvalio Putinu na gostoprimstvu i ukazao na ekonomske uspehe Ruske Federacije.

"Dozvolite mi da napomenem da je vaša zemlja zadržala dobre ekonomske rezultate u ovim teškim vremenima. Razumemo da je to teško, ali pod vašim rukovodstvom zemlja uspeva da održi ekonomsku stabilnost, što je primer za većinu nas", rekao je on.

Takođe je istakao da je Etiopija spremna da poveća saradnju sa Rusijom u oblasti bezbednosti.

"Vidimo nekoliko oblasti u kojima možemo da nastavimo da radimo, a ako se saradnja nastavi, možemo da povećamo naše veze, uključujući i oblast bezbednosti", rekao je premijer Etiopije.