25. oktobar 2024 15:49

Zurabišvili: Vladajuća partija Gruzijski san koristi taktiku zastrašivanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zurabišvili: Vladajuća partija Gruzijski san koristi taktiku zastrašivanja

Foto: Shutterstock.com/Alexandru Nika, ilustracija

TBILISI - Povodom najava koje su stigle iz ruske Dume da će Moskva pomoći vladajućoj partiji Gruzijski san u "stabilizaciji zemlje" ukoliko to bude potrebno, predsednica Gruzije Salome Zurabišvili poručila je danas da je Gruzija zemlja koja želi evropsku budućnost i da joj "ništa ne može stati na put".

"Svi video-snimci koje objavljuju i priča da će, ako stranka Gruzijski san ne pobedi, doći do rata i da će Rusija intervenisati, predstavljaju taktiku zastrašivanja. Ovo je pokušaj pritiska na birače. Drugog fronta nema i ratna partija je samo u Moskvi", istakla je Zurabišvili uoči parlamentarnih izbora u Gruziji, koji se održavaju sutra.

Ona nije želela da komentariše pretpostavke da će vladajuća partija pokušati da falsifikuje izborne rezultate, napominjući da je sigurna da će na izborima pobediti prozapadne političke snage.

"Isključujem sve, osim pobede evropskih sila i pobede Gruzije. Bez obzira na korišćenje finansijskih ili državnih resursa, sva istraživanja javnog mnjenja pokazuju da dva od tri građanina ne podržavaju sadašnji kurs zemlje. Ovo je proporcija između prozapadnih partija i vlade. Sve ukazuje da je narod mobilisan za promene, stoga nema šanse da se prevara i zastrašivanje pretvore u krađu izbora", rekla je Zurabišvili, preneo je gruzijski portal Global njuz.

U Gruziji se sutra održavaju parlamentarni izbori

U Gruziji se sutra 26. oktobra održavaju parlamentarni izbori na kojima će snage odmeriti prozapadne opozicione snage protiv vladajuće stranke Gruzijski san koja je sve više pod ruskim uticajem.

Kako prenosi gruzijski portal Civil.ge, očekivani izbori održavaju se u trenutku kada se gruzijsko društvo nalazi na raskrsnici između EU i Rusije, a većina društva teži ustavnom cilju evroatlantskih integracija, koje su oslabljene ruskim uticajem "i spolja i iznutra".

Ovo će biti prvi potpuno proporcionalni izbori u Gruziji, sa cenzusom od pet odsto koji stranke moraju da pređu da bi popunile 150 poslaničkih mesta.

Predstavnici posmatračke misije OEBS/ODIHR sastali su se danas sa predstavnicima vladajuće stranke Gruzijski san i opozicionim partijama.