14. februar 2023 15:49

Ambasador Srbije u Kanadi: I ove godine Nijagarini vodopadi biće osvetljeni u bojama srpske zastave

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Srbije u Kanadi: I ove godine Nijagarini vodopadi biće osvetljeni u bojama srpske zastave

Foto: Shutterstock.com/IVY PHOTOS, ilustracija

OTAVA - Ambasador Srbije u Kanadi Dejan Ralević najavio je da će Dan državnosti Srbije i ove godine biti obeležen u Kanadi - u Otavi će biti podignuta srpska zastava, dok će čuveni Nijagarini vodopadi, 15. i 16. februara biti osvetljeni u bojama nacionalne trobojke.

"Srbija je prva država koja je uvela obeležavanje nacionalnog praznika na Nijagarinim vodopadima koji će povodom obeležavanja državnog praznika biti osvetljeni crvenom, plavom i belom svetlošću u 22:15 sata (4:15 po vremenu u Srbiji) u trajanju od 15 minuta", rekao je Ralević za Tanjug.

Srpska zastava će sutra pre podne, na Dan naše državnosti tradicionalno biti podignuta ispred Gradske kuće u Otavi, rekao je Ralević i dodao da na taj način glavni grad Kanade odaje počast državi čije se doplomatsko predsavništvo nalazi u tom gradu.

Ambasador je dodao i da osvetljavanje vodopada u bojama nacionalne zastave sada već postaje tradicija, nakon što je Ambasada 2020, uz podršku Grada Nijagara Fols i Nijagara Parka, prvi put upriličila osvetljavanje vodopada.

"Zahvaljujući razumevanju i odličnoj saradnji sa Komisijom Nijagara Parks i ove godine imamo priliku da osvetlimo vodopade, jedne od najimpozantnijih na svetu, a imali smo sreću da tu radi i Pančevac Slobodan Marin, koji je ekspert za svetlo”, rekao je Ralević.

On je najavio da će u petak biti domaćin na sastanku sa predsednicom Komisije Nijagara Parka - Komisije koja je najvažniji činilac u davanju saglasnosti za osvetljavanje vodopada i da će razgovarati o mogućnostima da se obezbedi dolazak stalne postavke Muzeja Nikola Tesla iz Beograda u Nijagaru, u znak sećanja na jednog od njavećih umova čovečanstva zahvaljujući kojem je na Nijagarinim vodopadima, jednim od najlepših i najvećih na svetu, izgrađena elektrana.

Podsetio je da je Srbija bila prva država koja je uvela tradicionalno obeležavanje Dana državnosti na Nijagarinim vodopadima uz ogromnu podršku Nacionalnog parka, ali i samog Grada Nijagara Fols - njenog gradonačelnika Džima Diodatija, koji godinama podržavaju aktivnost vrlo značajne i uspešne srpske zajednice u Nijagari, uključujući i obeležavanje Dana Nikole Tesle.

Ralević pozvao je sve da se pridruže ambasadi u obeležavanju Dana državnosti.

Dodaje da je, nakon što je Srbija započela tradiciju osvetljavanja čuvenih vodopada povodom Dana državnosti, otvorena mogućnost i drugima da, na komercijalnim osnovama, zatraže od nadležnih da osvetle vodopade odgovarajućim bojama.

Počasno osvetljavanje Nijagarinih vodopada, inače se dešavalo, prvenstveno, za rođendan britanske kraljice Elizabete, a vodopadi su 2016. godine prvi put obojeni kraljevskom purpurnom bojom u čast njenog 90. rođendana.