16. februar 2023 21:33

Petar Vojinović: Pre balona odnos SAD i Kine narušilo je i bombarovanje ambasade u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petar Vojinović: Pre balona odnos SAD i Kine narušilo je i bombarovanje ambasade u Beogradu

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Osnivač portala Tangosix Petar Vojinović ocenio je danas da je odnos Kine i SAD poslednji put bio napet pre dve decenije zbog bombardovanja kineske ambasade u Beogradu i sudara njihovih vojnih aviona u blizini Tajvana, ali ne tako kao u poslednje vreme, posebno zbog priče vezane za Rusiju i Ukrajinu.

"Sve što smo oko balona videli poslednje dve nedelje toliko je banalno i bizrano i konkretnog odgovora nema koliko je balon bio sofisticiran, šta je sve radio", rekao je Vojinović gostujcuhi na TV Tanjug i dodao da Amerika Kinu nije toliko direktno identifikovala za špijunažu, mada su kroz medije indirekno to uradili.

 

Na pitanje gde su sada odnosi Kine i SAD, kada se čini da su nakon obaranja balona na istorijskom minumumu, podseća da su poslednji malo vidljiviji konflikti bili 1999. kada je u bombardovanju uništena kineska ambasada u Beogradu i 2001. zbog sudara vojnih aviona kod Tajvana.

"Pre dve decenije bilo je baš napeto, ali nikada kao u poslednje vreme posebno kada je reč o Ukrajini i Rusiji", rekao je on i dodao da Amerikanci zbog nekih drugih stvari nisu ponovo počeli da razmatraju strategiju delovanja u jugositočnoj Aziji i da stavljaju fokus na Kinu, koja sada ima mnogo konkretniju vojsku, a u ratnoj mornarici je čak sustigla SAD.

Prema njegovim rečima, ako iz ugla navodne špijunaže za koju, kaže nismo i dalje sigurni da se dogodila, obe zemlje stavimo u kontekst nadziranja, Amerika za razliku od Kine ima mnogo više platformi, sredstava i načina da to radi i to na dnevnom nivou, posebno oko Tajvana, a što je, kaže, razlog zašto se u priču uvode baloni.

Naglašava da javnost još ne zna kakve je sposobosti i napravu imao oboreni balon.

"Obe zemlje imaju satelite za nadzor tehnološki gotovo slične. Kina ima tri generacije satelita i iz njih iz svemira može da pročita tekst na zemlji fonta 70 cm ako nije oblačno, ima tehnologiju koja radi kroz oblake i onu koja zapisuje informacije iz satelita", rekao je Vojinović.

U određenoj tački oni se, kako kaže, zadržavaju u minutima i satima i stoga postoji prikupljanje podataka iz aviona i možda iz balona, što je uvod u poslednja dešavanja.

 

"Cela sitaucija je vraćanje na mogućnost zatezanja odnosa dve zemlje koje su ekonomski enormno povezane, ali kao što svi ti incidenti nastaju i eskaliraju kada se događaji ubrazaju opasnosti postoje", naveo je Vojinović.

Na pitanje da li se dešavanja vezana za balon mogu posmatati kao incident ili rivalstvo dve velike sile i može li doći do ozbiljnog sukoba da ne kažemo rata, Vojinović kaže da je samo pitanje na tragu toga čime ko raspolaže.

"Konkretna korist od nadzora jednog takvog aerostata - balona nije velika, a ako ga je Kina 'poslala' ona može da iskoristi tu rupu, tu banalnost u realnom životu u kontekstu - vama ništa ne može da prođe, a podvalili smo vam balon, što može da eskalira u tumačenjima sposobnosti, jer tamo negde vezano za Tajvan ne možemo mnogo osim vežbi i probijanja vazdušnog prostora", rekao je Vojinović.

Zbog takvih dešavanja postojali su ciklusi vesti koji su bili očekivani i skoro bi se moglo reći dosadni.

"Ovde ako se to zaista desilo, poslali smo vam nešto u sred Amerike, uzbudili ste se da možemo da vas iritiramo, - šta nam to znači, da li nam je u interesu da aktuelizujemo tu temu, da nam je super što se mnogo patite finansijski i materijalno sa Ukrajinom pa da mi izlazimo na svetlo poroznice", kaže Vojinović i ocenjuje da "sve od toga može biti trag objašnjenja".

Naglasio je da je možda u celoj situaciji i celoj temi sreća što nije bilo oblačno pa su ljudi slikali balon.

"Makar, ako ništa drugo saznavaćemo stvari i dinamiku, ako ne saznamo teret - koliko je balon bio sofisticiran, šta je sve radio, ako ne bude saopštenja, znači da je nešto nađeno i slediće ciklus i bizaran događaj će sve ovo zameniti", rekao je on.

Medijska priča je, kako kaže, otvorila potrebu da se ode u arhivu i pogleda šta je ranije zabeleženo.

"Medijsko interesovanje dovelo je čak i do smanjenja filtera tih moćnih radara i sada registruju i sporoleteće objekte, super moderni radari detektuju brze letelice i interkontinentalne balističke rakete, radar filtrira balon koji može da bude i stacionaran, jer ne bi bilo dobro da hvata ni jato ptica i zato su rekli idemo u arhivu da vidimo šta se ranije dešavalo", rekao je Vojinović za TV Tanjug i dodao da je jako interesantno to što se osmougaoni oblici klasifikuju terminom NLO, koji nije povezan sa vanzemaljcima.