18. februar 2023 22:11

Blinken se sastao sa Vangom na marginama Minhenske bezbednosne konferencije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Blinken se sastao sa Vangom na marginama Minhenske bezbednosne konferencije

Foto: Stefani Reynolds/Pool Photo via AP, File/Stefani Reynolds

MINHEN - Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se danas sa najviše rangiranim kineskim diplomatom Vang Jiem, potvrdio je portparol Stejt departmenta.

Sastanak, koji je održan na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, prvi je direktan susret visokih američkih i kineskih zvaničnika otkako su SAD ranije ovog meseca oborile navodni kineski špijunski balon kod obale Južne Karoline, prenosi Si-En-En.

Vašington je optužio Kinu da sprovodi opsežan program međunarodnog nadzora, ali Peking je demantovao te tvrdnje i zauzvrat optužio SAD da optužuju bez dokaza, ali i da bez dozvole šalju svoje balone koji preleću vazdušni prostor Kine.

Kina tvrdi da je njen balon, koji su američke snage identifikovale i potom srušile ranije ovog meseca, bio civilna istraživačkam letelica koji je slučajno skrenula sa kursa.

Ranije danas Vang je kritikovao ponašanje Sjedinjenih Američkih Država u ovom slučaju, ocenivši da je odgovor Vašingtona bio "apsurdan i histeričan" i "100 odsto zloupotreba sile".