20. februar 2023 15:48

EU uvela novi paket sankcija Mjanmaru

Izvor: TANJUG

podeli vest

EU uvela novi paket sankcija Mjanmaru

Foto: Shutterstock.com/patrice6000, ilustarcija

NEJPJIDO - Evropska unija uvela je danas šesti paket sankcija Mjanmaru zbog vojnog udara 2021. godine kojim je sa vlasti zbačena dotadašnja liderka Aung Su Ći.

Kako prenosi Rojters, novi paket sankcija odnosi se na devet lica i sedam entiteta koji uključuju ministra energetike, istaknute biznismene i oficire, kao i resore ministarstva odbrane i privatne kompanije koje snabdevaju vojsku gorivom, oružjem i novčanim sredstvima, pa sada sve dosadašnje sankcije koje je EU uvela obuhvataju 93 pojedinca i 18 entiteta u Mjanmaru.

U Mjanmaru su nemiri prisutni od 2021. godine kada je vojni vrh nakon puča preuzeo upravljanje zemljom i uhapsio Aung San Su Ći, političku liderku čija je stranka ubedljivo pobedila na izborima prethodne godine. Posle vojnog puča Zapad je Mjanmaru uveo sankcije, oko 1,2 miliona ljudi je interno raseljeno, a više od 70,000 je napustilo zemlju, podaci su Ujedinjenih nacija.

Vojska Mjanmara saopštila je da je dužna da obezbedi mir i bezbednost i negirala je da su se dogodila zverstva, navodeći da sprovodi legitimnu kampanju protiv "terorista".