7. mart 2023 16:39

Španija zakonom povećava broj žena u politici i vođenju biznisa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Španija zakonom povećava broj žena u politici i vođenju biznisa

Foto: Shutterstock.com/Marcos del Mazo, ilustracija

MADRID - Španska levičarska vlada predstavila je danas, uoči Međunarodnog dana žena, nacrt zakona koji ima za cilj da poveća udeo žena u politici i vođenju biznisa i dalje unapredi rodnu ravnopravnost, u jednoj od vodećih zemalja sveta po tom pitanju.

Kako navodi Rojters, zakon o jednakoj zastupljenosti nastoji da uvede princip punog rodnog pariteta na izborne liste i nametne minimalnu zastupljenost žena od 40 odsto u upravnim odborima velikih kompanija.

''Moramo da iskoristimo 100 odsto ženskog talenta u našoj zemlji da poboljšamo produktivnost kompanija i da tokom vremena imamo jači i održiviji rast'', rekla je ministarka privrede Nadia Kalvino posle sednice kabineta, u kojem su žene prvi put u Španiji brojčano nadmašile muškarce.

Kalvino, koja je prošle godine dospela u žižu javnosti kada je rekla da više neće prisustvovati događajima ako žene ne budu pođednako zastupljene među govornicima, rekla je da će nacrt zakona razbiti "stakleni plafon" u javnom i privatnom sektoru i konsolidovati Španiju kao lidera u pogledu rodne ravnopravnosti.

Zakon će zahtevati da žene, do jula 2024, čine najmanje 40 odsto menadžmenta bilo koje kompanije koja je na berzi, dok firme van berze sa više od 250 radnika i godišnjim prometom od 50 miliona evra taj cilj treba da dostignu do 2026. godine.

Rojters navodi da su to teži ciljevi od onih postavljenih u direktivi EU, prema kojoj žene moraju da čine 40 odsto takozvanih neizvršnih direktora do 2026. godine, odnosno 33 odsto svih direktora.

Zastupljenost žena u upravnim odborima španskih javnih preduzeća, sa ispod 30 odsto, porasla je na 32,37 odsto prošle godine, prema izveštaju istraživačke kompanije Atrevija.