9. mart 2023 11:11

Ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Džačka: EU donosi politički motivisane odluke kada je u pitanju pridruživanje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Džačka: EU donosi politički motivisane odluke kada je u pitanju pridruživanje

Foto: AP Photo/John Minchillo, File

BUDIMPEŠTA - Ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Džačka izjavila je danas da Evropska unija (EU) u poslednje vreme donosi odluke koje su u većoj meri politički motivisane, a u manjoj racionalne, kada je u pitanju politika proširenja EU.

Ona je to izjavila na Ministarskom panelu u okviru Balkanskog foruma koji se održava u Budimpešti, a u kojem učestvuju i šefovi diplomatija Srbije Ivica Dačić, Mađarske Peter Sijarto i Severne Makedonije Bujar Osmani.

"EU mora biti svesna da je isplativo uključiti članice zapadnog Balkana koji bi bili neka vrsta štita od mogućih bezbednosnih opasnosti. Imamo italijanske i grčke partnere koji govore isto (kao i Mađarska) da je najbitnije da zemlje zapadnog Balkana budu uključene u tokove EU. I da budu na mapi EU", navela je Džačka.

Kazala je i da je važno da se zemlje zapadnog Balkana aktivno uključe i ulože maksimalne snage i pokažu inicijativu i volju za pristup EU.

"Tokom Samita u Tirani bilo je signala da dolazi do ozbiljnih promena za celu regiju. Isto tako imamo i druge pozitivne signale i mislim da čemo uspeti da ubrzamo pristupne tokove. Mislim da ćemo uskoro videti da je EU zaista jedna institucija koja želi da nas prihvati", ocenila je Džačka.

Dodala je da zemlje zapadnog Balkana "osećaju i misle da su ispunili sva očekivanja" koju je Brisel od njih tražio.