14. mart 2023 11:20

UN: Nastaviće se dijalog o žitaricama, razgovori uživo sa Rusijom završeni

Izvor: TANJUG

podeli vest

UN: Nastaviće se dijalog o žitaricama, razgovori uživo sa Rusijom završeni

Foto: Shutterstock.com/Alexey Lesik, ilustracija

KIJEV - Neformalan dijalog između Ujedinjenih nacija i potpisnica crnomorskog Sporazuma o žitu nastaviće se, rekao je danas portparol Ujedinjenih nacija, dodajući da su se razgovori sa Rusijom po ovom pitanju završili.

"Razgovori su završeni juče kako je i dogovoreno, ali se konsultacije nastavljaju sa svim stranama", istakao je portparol humanitarne kancelarije pri Ujedinjenim nacijama koju vodi Martin Grifits, preneo je Rojters.

Grifits i vodeći UN zvaničnik za trgovinu Rebeka Grinspan susreli su se sa visokim predstavnikom ruskog ministarstva spoljnih poslova Sergejem Veršininjinom u Ženevi u ponedeljak, gde je ruski predstavnik predložio produženje na 60 dana, umesto 120.

To je potvrdio i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

Rekao je da je potvrđeno da je sporazum deo paketa i da je uslov da budu ispunjena sva obećanja data ruskoj strani, prenosi RIA Novosti.

Prema rečima Gruška, Ruska Federacija će nastaviti da traži otklanjanje svih prepreka za isporuku poljoprivrednih proizvoda na svetska tržišta.

Sporazum koji su 22. jula 2022. godine potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva iz tri luke na crnom moru, uključujući Odesu.

Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu je odgovoran za koordinaciju kretanja brodova.

Ugovor je istekao 18. novembra prošle godine, ali su njegovi uslovi podrazumevali automatsko produženje za 120 dana ako nema prigovora bilo koje strane.

Sam ugovor o žitu je sastavni deo paketa, koji, između ostalog, predviđa deblokadu izvoza ruske hrane i đubriva.

Moskva ističe da taj uslov nije bio ispunjen, uprkos uveravanjima UN.