18. mart 2023 10:51

Irak: Ruinirana jahta Sadama Huseina potopljena u luci Šat al-Arab u Basri

Izvor: TANJUG

podeli vest

Irak: Ruinirana jahta Sadama Huseina potopljena u luci Šat al-Arab u Basri

Foto: AP Photo/Nabil al-Jurani/Nabil al-Jurani

BASRA - Prevrnuta u rečnom pristaništu Šat al-Arab u Basri na jugu Iraka, zarđala olupina jahte koja je pripadala Sadamu Huseinu svedoči o njegovoj gvozdenoj vladavini koja se završila američkom invazijom na Irak pre dve decenije.

Jahta Al-Mansur dužine 121 metar, bila je simbol Sadamovog bogatstva i moći 1980-tih godina kada je izgrađena, a danas je atrakcija za izletnike i nekolicinu ribara koji se povremeno popnu na olupinu da se odmore i popiju čaj, prenosi Si-En-En.

"Kada je bila u vlasništvu bivšeg predsednika, niko nije smeo da joj se približi", kaže lokalni ribar Husein, koji uživa kada završi svoj naporan radni dan uz šoljicu čaja na olupini.

Tokom previranja koja su usledila posle Sadamovog pada, jahta je ogoljena i opljačkana i sve je odneto od luksuznih lustera i nameštaja do delova metalne konstrukcije.

Sadam je izdao naređenja da se izgradi jahta Al-Mansur opremljena heliodromom koja je mogla da primi i do 200 gostiju, ali on lično nikada nije ni kročio na nju.

Američki zvaničnici su 2003. godine procenili da su Sadam i njegova porodica prisvojili oko 40 milijardi dolara nezakonito stečenih sredstava.