1. april 2023 11:49

Milićević posetio Srpsku gimnaziju u Temišvaru, uručio knjige za biblioteku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milićević posetio Srpsku gimnaziju u Temišvaru, uručio knjige za biblioteku

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

TEMIŠVAR - Ministar bez portfelja Đorđe Milićević, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom i državni sekretar u Ministarstvu prosvete Zoran Kasalović, posetili su Srpsku gimnaziju “Dositej Obradović” u Temišvaru, u Rumuniji i uručili bukvare, lektire za niže razrede i druge knjige za biblioteku na srpskom jeziku.

"Čuvajte svoj jezik, kulturu i veru, ali i poštujte državu u kojoj živite, njenu kulturu, tradiciju i običaje”, rekao je ministar prilikom uručivanja donacije u okviru programa koji se realizuje u saradnji dva ministarstva i uz podršku izdavačke kuće “Vulkan”.

Rukovodstvo gimnazije je upoznalo ministra i državnog sekretara o programu škole i postignutim rezultatima učenika, ali i iskazali su zahvalnost matici, Republici Srbiji, koja je uvek tu da ih podrži i pomogne, saopštilo je danas Ministarstvo za koordinaciju sa dijasporom.

Državni sekretar Kasalović saslušao je sva otvorena pitanja iz delokruga prosvete i naglasio da Ministarstvo prosvete prepoznaje potrebe i pruža podršku svim obrazovnim institucijama van matice koje posvećeno rade na očuvanju jezičkog identiteta, srpske istorije i kulture.

Ministar je naveo da je pokrenut niz programskih aktivnosti za podršku organizacijama, društvima i udruženjima Srba u inostranstvu za očuvanje srpskog kulturnog, nacionalnog i jezičkog identiteta.

Srpska gimnazija "Dositej Obradović” u Temišvaru je škola u kojoj se nastava na srpskom jeziku održava već dva i po veka, i ključna je obrazovna institucija u oblikovanju i očuvanju srpskog identiteta.

To je prva škola koju smo posetili u sklopu projekta dodele knjiga srpskoj obrazovnoj zajednici van matice, rekao je Milićević.

Srpska zajednica važi za jednu od najobrazovanijih u Rumuniji, i kao takva uvek će imati podršku institucija Republike Srbije, saopšteno je iz Ministarstva za koordinaciju sa dijasporom.

Ministar se u okviru posete gimnaziji, sastao i sa predsednikom Saveza Srba u Rumuniji i poslanikom u Parlamentu Rumunije Ognjanom Krstićem.

Organizovanje Svesrpskog sabora, dečijih letnjih kampova po Srbiji i druge teme od važnosti za srpsku zajednicu u Rumuniji bile su predmet razgovora, navedeno je u saopštenju Ministarstva.