2. april 2023 19:26

Španska ministarka Jolanda Dijaz želi da bude prva premijerka zemlje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Španska ministarka Jolanda Dijaz želi da bude prva premijerka zemlje

Foto: Shutterstock.com/Marcos del Mazo, ilustracija

MADRID - Španska ministarka rada i predsednica levičarske platforme Sumar, Jolanda Dijaz, započela je na današnjoj konferenciji u Madridu kampanju za parlamentarne izbore, koji se održavaju krajem godine, i najavila svoju želju da postane prva premijerka u istoriji zemlje.

"Danas, sa pokornošću pravim korak napred. Danas, želim da postanem prva žena u istoriji koja će biti na premijerskoj funkciji", izjavila je Dijaz pred više od 3.000 ljudi, koji su njene reči pozdravili ovacijama.

Ona je dodala da je ''Španija žena nezaustavljiva'' i da nema nazad, prenosi Rojters.

Dijaz, ćerka i nećakinja prominentnih španskih komunista, nije objavila detaljan program, ali je najavila novu "povelju prava" i demokratski, socijalni i ekonomski "ugovor" za sledeću deceniju.

Događaju su pristustvovali saveznici Dijazove iz njene Komunističke partije, gradonačelnici Barselone i Valensije, kao i feministkinje i predstavnici organizacija koje se bore za prava LGBT populacije.

Britanska agencija je primetila da su predstavnici stranke Podemos, koji je zajedno sa pokretom Sumar na vlasti u Španiji, bili odsutni.

Za sada nije jasno da li će Podemos, koji biračima nudi sličnu levičarsku politiku kao Sumar, podržati Jolandu Dijaz ili nastupiti odvojeno na parlamentarnim izborima.