10. april 2023 13:54

Hiljade Izraelaca održalo protestnu šetnju do evakuisanog naselja Evijatar

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hiljade Izraelaca održalo protestnu šetnju do evakuisanog naselja Evijatar

Foto: AP Photo/Ariel Schalit

JERUSALIM - Hiljade Izraelaca, predvođenih pojedinim ministrima Vlade Izraela održalo je danas protestnu šetnju do evakuisanog naselja Evijatar na Zapadnoj obali, preneo je AP uz ocenu da je to znak da je najkonzervativnija vlada u istoriji te zemlje odlučna da ubrza izgradnju naselja na okupiranim teritorijama uprkos protivljenju međunarodne zajednice.

Agencija navodi da je protestni marš novi test za izraelske snage bezbednosti nakon višednevnih nemira podstaknutih tenzijama oko spornog svetog mesta u Jerusalimu.

Nakon višednevnih borbi u Jerusalimu i duž severnog i južnog fronta Izraela, pripadnici izraelske policije i vojske bili su raspoređeni na severnom delu Zapadne obale, koje je poprište čestih tenzija poslednjih meseci.

Demonstracije su doprinele već uzavreloj atmosferi u Jerusalimu i na Zapadnoj obali, navodi AP i dodaje da su tenzije između Izraelaca i Palestinaca dostigle vrhunac poslednjih nedelja zbog spora oko svetilišta u Jerusalimu.

Marš do Evijatara, naselja koje je izraleska vlada evakuisala 2021. godine, predvodili su tvrdokorni ultranacionalistički jevrejski doseljenici koji su pozvali na ponovno uspostavljanje tog naselja.

Posete Evijataru su zvanično zabranjene otkako je naselje evakuisano, ali ta zabrana je bila retko sprovođena poslednjih meseci.

Iz izraelske vojske su naveli da je protestni marš odobren, uz velike mere bezbednosti, a poslanik Verske cionističke partije Ohad Tal izjavio je da nema razloga da se taj marš otkaže.

"Moramo da pošaljemo jasnu poruku da mi ne planiramo da se povučemo i da ćemo ostati ovde", rekao je on.

Tenzije između Izraela i Palestinaca su porasle nakon prošlonedeljne policijske racije džamije Al-Aksa u Jerusalimu tokom svetog muslimanskog meseca Ramazana.

Desetine Jevreja ušle su danas u džamiju u pratnji izraelske policije drugi dan zaredom. Reč je o posetama koje su poslednjih godina sve češće, što izaziva strah kod Palestinaca da će doći do podele Al-Akse.

Međutim, izraelske vlasti insistiraju na tome da neće menjati dugogodišnji dogovor kojim su Jevrejima dozvoljene posete, ali ne i bogosluženja.

Palestinci su se prošle nedelje zabarikadirali unutar Al-Akse, tražeći pravo da se tamo mole tokom noći, što Izrael dozvoljava samo tokom poslednjih 10 dana Ramazana. Policija ih je uklonila silom, privela stotine i ostavila desetine povređenih.

Izrael je Zapadnu obalu, zajedno sa pojasom Gaze i istočnim Jerusalimom, zauzeo nakon rata 1967. godine i na tim područjima je izgradio desetine naselja u kojima živi više od 500.000 jevrejskih doseljenika.

Većina međunarodne zajednice smatra da su izraelska naselja na Zapadnoj obali nelegalna i da predstavljaju prepreku u postizanju mira sa Palestincima koji žele da Zapadna obala, Gaza i istočni Jerusalim budu deo njihove nezavisne države.