10. april 2023 14:38

Vlade Radulović: Odbacujem tezu da će padom Bahmuta pasti ceo Donbas

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlade Radulović: Odbacujem tezu da će padom Bahmuta pasti ceo Donbas

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Vojno-politički analitičar Vlade Radulović rekao je danas da odbacuje tezu da će padom Bahmuta pasti ceo Donbas kao i da je Bahmut od izuzetnog značaja za komunikaciono čvorište.

Radulović je za Tanjug ocenio da Bahmut ima značaj u tome što i jedna i druga strana, Rusija i Ukrajina, idu na nanošenje što većih gubitaka protivniku, a da za Ruse bi najveći značaj bio to što bi konačno mogli da simbolički predstave nešto kao svoju pobedu.

 

Napominje da pitanje potencijalnog otvaranja severnog i severoistočnog bojišta, odnosno potencijalnih napadnih operacija iz pravca Ruske Federacije i Belorusije, datira još od prošle godine, od trenutka kada su se ruske trupe povukle iz delova koje su držale pod svojom kontrolom, a naročito i nakon kasnijeg raspoređivanja pripadnika ruskih oružanih snaga na teritoruju Belorusije.

"Drugo je pitanje da li će do takve operacije doći ili ne, mislim da niko u ovom trenutku ne zna. To pitanje postoji, nije se javilo sada, sada se možda iz nekog razloga ponovo pokrenulo, ali postoji veliki znak pitanja kada postoji opcija otvaranje severnog i severoistočnog bojišta. Kada kažete da se grade linije odbrane, da se rade dodatne mreže fortifikacije, imajte u vidu da imate pripadnike oružanih snaga, u ovom slučaju Ukrajine, koje su vezane za to područje, ne možete ih dislocirati u pojas Donbasa ili negde drugde, zato što neko mora da bude tu da prihvati borbu ukoliko do toga dođe", objasnio je on.

Radulović kaže da je testiranje novih bespilotnih kopnenih vozila naoružanim protivtenkoviskim projektilima u istočnoj oblasti Donbasa je samo jedna od platformi koja se testira, a da li će i kada biti upotrebljena je teško znati jer, kako objašnjava, postoji mnogo podsistema koji se moraju uvezati, da funkcionišu kao jedna celina, da bi se nešto moglo uspešno eksploatisati na terenu u složenim borbenim uslovima.