14. april 2023 13:05

Kina demantovala navode Tajpeja da je uvela zonu zabrane leta za nedelju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kina demantovala navode Tajpeja da je uvela zonu zabrane leta za nedelju

Foto: Shutterstock.com/BUTENKOV ALEKSEI, ilustracija

PEKING - Kina je danas demantovala navode zvaničnog Tajpeja da je uvela zonu zabrane letova u morima severno od Tajvana za nedelju.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je na redovnom brifingu za novinare da će Kineska uprava za civilno vazduhoplovstvo unapred upozoriti i izdati obaveštenja o svim svemirskim aktivnostima, preneo je Rojters.

Međutim, Tajvan je već izdao obaveštenje vazduhoplovcima za zabranu letova u nedelju ujutru.

Tajvansko ministarstvo saobraćaja prvo je saopštilo da je Peking obavestio Tajpej da će uvesti zonu zabrane letova od 16. do 18. aprila, ali da je kasnije, nakon protesta Tajvana, rekao da će zabrana biti skraćena na samo 27 minuta u nedelju ujutru.

Oblast zabrane letova, između ostalog, pokriva prometne rute između Tajvana i Kine i Tajvana i Južne Koreje.

Kineska agencija za pomorsku bezbednost saopštila je u četvrtak da postoji mogućnost da raketni ostaci padnu u Istočno kinesko more 16. aprila između 01.00 sat i 07.00 sati po srednjeevropskom vremenu i da je zbog toga zabranjena plovidba na tom području.

Poremećaj u vazdušnom prostoru dolazi usred napetosti u regionu i nekoliko dana nakon što je kineska vojska održala vežbe u blizini Tajvana koji Kina smatra svojom teritorijom, prenela je britanska agencija.