15. april 2023 21:50

Mitropolit Pavel: Ukrajini je potreban mir i jedinstvo oko crkve

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mitropolit Pavel: Ukrajini je potreban mir i jedinstvo oko crkve

Foto: Shutterstock.com/ Anton Tananykin

MOSKVA - Ukrajini je potreban mir i jedinstvo oko crkve, poručio je u video obraćanju iz kućnog pritvora mitropolit Pavel, iguman Kijevo-pečerske lavre.

„Iz izvora svetog Pravoslavlja, Kijevo-pečerske lavre, hoću svima da poželim zdravlje, mir i dugovečnost. Uvek smo se molili i danas produbljujem svoje molitve za našu zemlju, kojoj je tako potreban mir i jedinstvo oko crkve“, rekao je Pavel u video poruci prikazanoj na TV kanalu Rosija 24.

Nova runda sukoba oko Kijevo-pečerske lavre počela je obaveštenjem Ministarstva kulture Ukrajine upućenom Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi o jednostranom raskidu ugovora o zakupu manastira, zbog čega su monasi morali da napuste Lavru 29. marta.

Ministar kulture Ukrajine Oleksandar Tkačenko rekao je da monasi mogu da ostanu u Lavri pod uslovom da pređu u raskolničku Pravoslavne crkve Ukrajine.

Međutim, iguman Kijevo-pečerske lavre, mitropolit Pavel, koji je potom stavljen u kućni pritvor na dva meseca, rekao je da oko Lavre ne može biti kompromisa, kao i da je za jednostrani raskid ugovora o zakupu potrebna odluka suda.