27. april 2023 19:27

Donika Gervala na sednici SB UN: Nije mi dozvoljeno da govorim na albanskom jeziku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Donika Gervala na sednici SB UN: Nije mi dozvoljeno da govorim na albanskom jeziku

Foto: Tanjug video

NJUJORK - Ministarka spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini, Donika Gervala Švarc, rekla je danas, na početku svog izlaganja na sednici SB UN, da joj nije dozvoljeno da govori na albanskom jeziku.

Ona je kazala da je tražila da, kao i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, govori na maternjem jeziku, ali da joj to nije bilo dozvoljeno.

"Zbog toga ću nastaviti da govorim na engleskom jeziku", rekla je ona.

Izveštaj UMNIK prepun grešaka

Donika Gervala izjavila je danas da 90 odsto izveštaja koji je predstavljen pred Savetom bezbednosti "nije tačan", i optužila Srbiju za "blisku saradnju'' sa Rusijom.

''U izveštaju UNMIK-a berlinski proces pojavljuje se samo kao fusnota, iako je reč o najvažnijem procesu za čitav region'', rekla je Gervala.

 

Ona je navela da je tzv. Kosovo u Berlinu potpisalo važne sporazume, uključujući međusobno priznavanje ličnih karti, kao i da su ih Priština, Severna Makedonija i Albanija već ratifikovale, ali da zemlje gde srpski predsednik Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić imaju uticaja, blokiraju taj proces. "UNMIK je postao faktor destabilizacije u regionu i ovim izveštajem to dokazuje", rekla je Gervala Švarc, koja je optužila "savez Rusije i Srbije za destabilizaciju regiona".

Dačić da objasni svom narodu zašto je Srbija 1999. izgubila tzv. Kosovo

Ambasadorka tzv. Kosova u UN izjavila je danas da je srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ''pokazao zašto su ga u Srbiji devedesetih godina prošlog veka zvali 'mali Sloba' '', kao i da on mora ''svom narodu da objasni zašto je Srbija 1999. izgubila Kosovo''.

Ona je, na sednici Sb UN na kojoj je predstavljen izveštaj UNMIK-a o Kosovu, izrazila žaljenje "što je Srbija sused tzv. Kosovu" i zbog toga što sa njom Priština mora da sarađuje i razgovara.

''Govoreći o mom ocu, kojeg je ubila bivša UDBA jer je na miran način vodio borbu za nezavisnost Kosova, vi ste pokazali da ste stara, Miloševićeva Srbija, i da je Evropi i regionu potrebna neka druga Srbija'', rekla je Gelvara.