27. april 2023 19:30

Parlamentarna skupština Saveta Evrope: Ruska prisilna deportacija dece iz Ukrajine "genocid"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Parlamentarna skupština Saveta Evrope: Ruska prisilna deportacija dece iz Ukrajine "genocid"

Foto: Shutterstock.com/artjazz, ilustracija

STRAZBUR - Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) izglasala je na današnjoj sednici rezoluciju kojom se prinudno zatvaranje i deportacija dece sa ruskih okupiranih teritorija Ukrajine proglašava za "genocid".

Dokument je usvojen sa 87 glasova za, što znači da je dobio ogromnu većinu, navodi Gardijan.

Jedan polanik je glasao protiv, a drugi bio uzdržan.

PSSE u rezoluciji poziva da se preduzmu neposredne i hitne mere kako bi se zaustavila "praksa nezakonitog prisilnog premeštanja i deportacije koju trenutno sprovodi Ruska Federacija protiv ukrajinskog stanovništva", a posebno njene "politike i prakse u vezi sa uklanjanjem deca iz njihovih porodica i domova i njihova kasnija apsorpcija u rusko državljanstvo, identitet i kulturu".

"Skupština ističe potrebu za evidentiranjem i praćenjem pojedinačnih slučajeva, kako da bi se omogućili mehanizmi za brzo obeštećenje, tako i da bi se prikupili dokazi o odgovornosti kako bi se počinioci, na svim nivoima odgovornosti, priveli pravdi", dodaje se u dokumentu.

PSSE je pozvala da se ta praksa "odmah i bezuslovno“ prekine i zahtevala da Rusija omogući pristup nevladinim i dobrotvornim organizacijama, kao i informacije o tome gde se deca sada nalaze.

U rezoluciji se tvrdi da je Rusija počela da seli decu sa okupiranih teritorija Donjecka i Luganska pre invazije 24. februara prošle godine.

U izveštaju ranije ovog meseca, ukrajinska vlada je saopštila da je prikupila izveštaje o više od 19.000 dece koja su deportovana.

Međunarodni krivični sud izdao je u martu nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina u vezi sa "protivpravnom deportacijom" maloletnika.

Poternica je izdata i za komesarku za prava deteta Mariju Aleksejevnu Lvovu-Belovu za koju se veruje da ima 18 usvojene dece, uključujući tinejdžerku iz Mariupolja, piše Gardijan.