10. maj 2023 12:05

Generalštab Ukrajine: Od početka rata, Rusija izgubila više od 196.000 vojnika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Generalštab Ukrajine: Od početka rata, Rusija izgubila više od 196.000 vojnika

Foto: Shutterstock.com/ Kutsenko Volodymyr, ilustracija

KIJEV/MOSKVA - Generalštab Ukrajine tvrdi danas da je od početka rata Rusija izgubila 196.310 vojnika, u šta ulazi i 690 poginulih vojnika od utorka.

Prema izveštaju generalštaba, ruska vojska je izgubila i 3.736 tenkova, 7.275 borbenih oklopnih vozila, 5.794 vozila i cisterni, 3.039 artiljerijskih sistema, 555 višecevnih raketnih bacača, 308 sistema PVO, 308 aviona, 294 helikoptera, 2.624 dronova i 18 brodova, preneo je "Kijev independent".

UKRAJINSKI ENERGOATOM saopštio je da ruska vojska planira da evakuiše više od 3.000 radnika iz Energodara, kod nuklearne elektrane Zaporožje, što, kako navodi ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju, može da dovede do "katastrofalnog nedostatka" osoblja.

Od 3.100 ljudi, 2.700 radi u elektrani.

"Ruski okupatori dokazuju da su nesposobni da osiguraju neometan rad NE Zaporožje, i sada postoji katastrofalan nedostatak kvalifikovanog osoblja. Čak i oni Ukrajinci koji su potpisali sramne ugovore da rade u NE, biće 'evakuisani' uskoro", naveo je Energoatom na Telegramu, preneo je Rojters.

PREDSEDNIK POKRETA "Mi smo zajedno sa Rusijom" i član glavnog saveta proruske regionalne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov rekao je danas da su saopštenja Energoatoma oko NE Zaporožje "usmerena ka izgovorima da se osvoji objekat".

Energoatom je rekao da se situacija u Zaporožju stalno pogoršava.

"Nemam dilemu da će pod određenim okolnostima, ukrajinska vojska pokušati da pređe Dnjepar, stvori sebi tako odskočnu dasku da osvoji NE Zaporožje. Jasno, oni vide bezbednosnu službu objekta kao prepreku. Pokušaće da opravdaju provokaciju tako što će za sve okriviti Rusiju", rekao je Rogov za TASS.

U PRETHODNA 24 sata, ruska vojska ciljala je devet ukrajinski oblasti - Sumi, Černigov, Harkov, Herson, Zaporožje, Dnjepropetrovsk, Nikolajev i Donjeck, a jutros do 9.00 ubijena su dva civila, a petoro je ranjeno, saopšteno je iz medija centra ukrajinskog Ministarstva odbrane.

Dodaje se da ruske trupe koriste minobacače, tenkove, artiljeriju, raketne bacače, PVO, dronove i avijaciju kako bi napali 126 ukrajinska naselja, preneo je "Kijev independent".

GENERALNI SEKRETAR NATO Jens Stoltenberg izjavio je da su sve članice Severnoatlanske alijanse složne da Ukrajine treba da postane njihova članica, ali da je pitanje kada će se to dogoditi.

"Prvo, svi saveznici se slažu da će Ukrajina postati član NATO. Svi se slažu da Ukrajina ima pravo da izabere svoj put, i da nije na Moskvi, već na Kijevu, da odluči o tome. Drugo, svi saveznici kažu da su vrata NATO otvorena, ali ne mogu tačno da kažem kada će Ukrajina postati članica Alijanse", rekao je Stoltenberg za "Vašington post".

PORTPAROL KREMLJA Dmitrij Peskov izjavio je danas, povodom pogibije reportera novinske agencije AFP kod Bahmuta, da "ne treba verovati na reč ukrajinskim predstavnicima", prenela je RIA Novosti.

Ukrajinski predstavnici rekli su da ga je granatiranje došlo od ruske strane.

"Nažalost, nemam informacije, a ovde je, naravno, važno da se obratite našem Ministarstvu odbrane. Predlažem da ne verujemo na reč ukrajinskim predstavnicima", izjavio je Peskov.

Nešto ranije, iz agencije AFP su se oglasili i saopštili da je njihov video koordinator Arman Soldin ubijen tokom raketnog napada u blizini Bahmuta.

Kako se navodi, Soldin (32), bio je sa novinarskim timom AFP, u društvu ukrajinskih vojnika, kada se grupa našla pod paljbom raketa "grad", dok ostatak novinarske ekipe nije povređen, preneo je AP.

AP je dodao pozivajući se na podatke Reportera bez granica i Komiteta za zaštitu novinara, da je najmanje 10 medijskih radnika ubijeno dok su izveštavali o ratu u Ukrajini.