26. maj 2023 07:25

Hongkong osudio zahtev Londona da se ukine kineski zakon o bezbednosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hongkong osudio zahtev Londona da se ukine kineski zakon o bezbednosti

Foto: Shutterstock.com/Pavel Kapysh, ilustracija

HONGKONG - Vlasti Hongkonga osudile su danas poziv britanske vlade za ukidanje kineskog zakona o bezbednosti, za koji u Londonu kažu da je korišćen za "progon, ućutkivanje i diskretitovanje" prodemokratskih ličnosti.

Ministar spoljnih poslova Britanija Džejms Kleverli naveo je u šestomesečnom izveštaju da je obavestio Ujedinjene nacije (OHCHR) na sednici u februaru kako su vlasti Hongkonga koristile taj zakon da ućutkaju opozicione ličnosti, od kojih su mnogi u zatvoru ili u egzilu, preneo je Rojters.

Kleverli je pozvao Peking da primeni preporuke koje je dao Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija prošlog jula, uključujući "uklanjanje nacionalnog bezbednosnog zakona" koji je Peking uveo u toj bivšoj britanskoj koloniji 2020. godine.

Vlasti Hongkonga su u saopštenju navele da žestoko opovrgavaju i "odlučno odbacuju klevete nedobronamernih političkih napada“.

Portparol vlade Hongkoga rekao je da bi Britanija trebalo da "prestane da se meša u unutrašnja pitanja Hongkonga, koja su isključivo kineska pitanja", dodajući da je nacionalni bezbednosni zakon doneo stabilnost nakon velikih protesta 2019. godine, kao i da zakoni Hongkonga garantuju određena prava pojedinaca, ali da ta prava i slobode ne mogu biti apsolutne kada se govori o očuvanju nacionalne bezbednosti.