30. maj 2023 10:50

Deljenje poslovnih tajni sa Briselom brine države članice EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Deljenje poslovnih tajni sa Briselom brine države članice EU

Foto: Shutterstock.com/artjazz, ilustracija

BRISEL - Zemlje članice Evropske unije, koje trenutno razmatraju povećanje proizvodnih kapaciteta odbrambene industrije EU, takođe će morati da odluče koliko su ovlašćenja spremne da prenesu na Brisel, piše Euraktiv.

Isporuke oružja i municije zapadnih saveznika u Ukrajinu, i ponovljena obećanja Brisela da će se podrška EU nastaviti „koliko god bude potrebno“, opterećuju evropsku odbrambenu industriju, koja do sada nije bila u stanju da drži korak sa potražnjom, navodi briselski portal.

Da bi pomogla industriji da poveća proizvodnju municije, Evropska komisija je ranije ovog meseca predložila Zakon za podršku proizvodnje municije (ASAP).

Iako je podrška EU dobrodošla, neke države članice brinu da bi to moglo da dovede do previše "uplitanja" Brisela u "osetljive podatke", izjavilo je nekoliko diplomata EU za Euraktiv.

Zemlje članice EU i Evropska komisija će takođe morati da pronađu pravi balans "transparentnosti" u razmeni informacija o proizvodnim kapacitetima vojne industrije, saopštila su dvojica diplomata EU.

Države članice brinu da izvršna vlast EU sebi daje dalekosežna ovlašćenja, sa malo garancija da će osetljive industrijske informacije biti adekvatno zaštićene.

Prema predlogu Brisela, Evropska komisija bi imala pristup poverljivim informacijama industrije municije u vezi sa njenim proizvodnim kapacitetima.

"Na osnovu ovog mapiranja, Evropska komisija će (...) kontinuirano pratiti njihove proizvodne kapacitete i njihove lance snabdevanja i proceniti njihovu ukupnu sposobnost da odgovore na očekivani razvoj potražnje na tržištu", navodi se u tekstu zakona koji je predložila Komisija.

Ovo mapiranje proizvodnog materijala i kapaciteta kompanije je obično poverljivo i dobro zaštićeno od stranih vlada, međunarodnih tela i konkurenata, navodi brislelski portal.

Sada se postavlja pitanje kako će se te "osetljive informacije" koristiti i obezbeđivati i da li se one mogu deliti sa konkurentima i sa drugim državama, rekao je jedan diplomata EU, dodajući da su državama članicama potrebne zaštitne mere pre nego što pristanu da podele podatke.

Nije još poznato ni kako, ni zašto Evropska komisija planira da koristi ove informacije, rekle su diplomate EU i predstavnici industrije za Euraktiv.