31. maj 2023 13:50

Ursula Fon der Lajen objavila novi plan za približavanje Zapadnog Balkana EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ursula Fon der Lajen objavila novi plan za približavanje Zapadnog Balkana EU

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

BRATISLAVA - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je danas novi plan od četiri tačke za približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Govoreći na forumu "GLOBSEC" u Bratislavi, ona je rekla je da evropski blok treba da učini više kako bi došao do članica u regionu koje teže priključenju, otkrivajući plan sastavljen od četiri tačke za podsticanje lokalnog razvoja.

"Danas postoji nova svest unutar Evropske unije. Konačno shvatamo da nije dovoljno samo čekati da nam se prijatelji van Unije približe. Nije dovoljno reći da su vrata otvorena. Takođe moramo da preuzmemo odgovornost da sebi još više približimo one koji teže članstvu u našoj Uniji", kazala je Fon der Lajen.

Plan je, prema njenim rečima, izgrađen na četiri stuba: Prvo, približavanje Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU, drugo, produbljivanje regionalne ekonomske integracije, treće, ubrzavanje fundamentalnih reformi i četvrto, povećanje pretpristupnih fondova.

"U neku ruku ovo je nov pristup za Evropsku uniju: Mi ne tražimo samo od naših partnera da preduzmu nove korake prema nama. I mi pravimo veliki korak ka njima. Naš zajednički cilj je da ubrzamo njihov put ka EU, i zbog toga našu Uniju približavamo Zapadnom Balkanu", napomenula je Fon der Lajen.

Ona je podsetila da je za sve zemlje koje su pristupile EU u poslednje dve decenije, pristup jedinstvenom tržištu bio glavni pokretač privrednog rasta. 

"Ali zemlje koje su već na izglednom putu ka EU takođe treba da imaju koristi od našeg jedinstvenog tržišta. Na primer, Zapadni Balkan bi mogao da se pridruži našem jedinstvenom digitalnom tržištu u oblastima kao što su e-trgovina ili sajber bezbednost. Mogli bismo da olakšamo našu trgovinu robom i plaćanja. Želim da naše jedinstveno tržište bude pokretač promena, ne samo za zemlje koje su se već pridružile porodici, već i za one koji su još uvek na tom putu", istakla je ona.

Ta bliža povezanost sa jedinstvenim tržištem EU, treba da ide ruku pod ruku sa zajedničkim regionalnim tržištem, kaže predsednica Evropske komisije.

"Zajedničko regionalno tržište je ključno za otključavanje ekonomskog potencijala regiona. Od ključnog je značaja da se Zapadni Balkan učini privlačnijim mestom za evropske investitore. I, ako se zasniva na pravilima i standardima EU, ovo zajedničko regionalno tržište takođe može da pomogne da se ubrza pridruživanje našoj Uniji", istakla je ona.

Ona je naglasila da će i zemlje Zapadnog Balkana morati da urade svoj deo posla kako bi pristupile novim pogodnostima.
"Želimo da Zapadnom Balkanu unapred ponudimo neke od prednosti članstva. Ali, naravno, to takođe znači da određeni uslovi za članstvo, takođe, moraju biti ispunjeni unapred", rekla je Fon der Lajen.

Ona je ukazala da su neke od reformi koje su deo procesa pridruživanja ključne za poverenje investitora. 

"Recimo, izgradnja nezavisnog i efikasnog pravosuđa, obezbeđivanje zdravih javnih nabavki i jačanje borbe protiv korupcije. Ili, na primer, energetsko tržište. Region Zapadnog Balkana ima ogroman potencijal za diverzifikaciju od ruskih fosilnih goriva. Ali treba da poveća energetsku efikasnost, pojača diverzifikaciju i ubrza primenu više obnovljivih izvora energije", napomenula je Fon der Lajen.

Prema njenim rečima, Zapadni Balkan može da postigne i jedno i drugo - i energetsku nezavisnost od Rusije i bliže usklađivanje sa EU kako bi se ubrzalo pristupanje.

"Moja poslednja poenta je jasna. Spremni smo da podržimo Zapadni Balkan povećanjem pretpristupnih fondova. Na Zapadnom Balkanu postoji velika potreba za investicijama. One će poboljšati živote ljudi. A takođe će olakšati put u našu Uniju. Iz tog razloga treba da povećamo sredstva namenjena Zapadnom Balkanu. U ovim turbulentnim vremenima, ovaj plan od četiri tačke je prava ponuda za Zapadni Balkan", istakla je Ursula fon der Lajen.