31. maj 2023 14:59

Helena Eglston: Ostalo je još dosta posla oko zločina na prostoru bivše SFRJ

Izvor: TANJUG

podeli vest

Helena Eglston: Ostalo je još dosta posla oko zločina na prostoru bivše SFRJ

Foto: Tanjug video

HAG - Portparolka Međunarodnog rezidualnog mehanizma u hagu Helena Eglston izjavila je danas, nakon izricanje presude Jovici Stanišiću i Frenku Simatoviću da je ostalo još dosta nedovršenog posla koji se odnosi na zločine počinjene na prostoru bivše SFRJ.

Ona je novinarima rekla da Međunarodni rezidualni mehanizam pruža podršku nacionalnim pravosuđima u predmetima koji se sada vode ili će se voditi vezano za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

 

Eglston je podsetila da više od 45 osoba još uvek služe kazne u zemljama Evrope i Afrike vezano za presude suda za bivšu Jugoslaviju i Ruandu ili sada Međunarodnog mehanizma.

"Imamo i osobe koje čekaju na izručenje u jednu od zemalja kao što je Ratko Mladić, angažovani smo na očuvanju arhive dva suda i pružanje podrške svedocima i žrtvama", rekla je ona.

Žalbeno veće Mehanizma danas je pravosnažno osudilo nekadašnje čelnike resora Državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića na kazne od po 15 godina za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, koje je dovelo do zločina u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju, Sanskom Mostu, Trnovu.