24. jun 2023 10:35

Ministarstvo odbrane Velike Britanije: "Vagner" kreće na sever, cilj je Moskva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo odbrane Velike Britanije: "Vagner" kreće na sever, cilj je Moskva

Foto: AP Photo/

LONDON - Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je danas da se snage privatne paravojne formacije "Vagner" Jevgenija Prigožina kreću na sever, kroz Vorenešku oblast, sa gotovo sigurnom ciljem da dođu do Moskve.

U Rostovu na Donu, "Vagner" je gotovo sigurno zauzeo ključne bezbednosne lokacije, uključujući štab koji vodi ruske vojne operacije u Ukrajini, navodi britansko ministarstvo na Tviteru.

"Sa vrlo ograničenim dokazima o borbama između 'Vagnera' i ruskih snaga bezbednosti, neki su verovatno ostali pasivni, prećutno pristajući na 'Vagner'", ističe se u objavi.

Britansko ministarstvo ocenjuje da sukob Prigožina i ruskog vojnog vrha predstavlja najveći izazov za rusku državu u poslednje vreme, i dodaje da će u narednim satima lojalnost ruskih snaga bezbednosti, a posebno ruske Nacionalne garde, biti ključna za ishod ove krize.

U objavi se dodaje da su u operaciji koju je Prigožin okarakterisao kao "marš za slobodu", snage grupe "Vagner" prešle iz okupirane Ukrajine u Rusiju na najmanje dve lokacije, dodaje se u objavi.