24. jun 2023 14:22

Aleksandar Životić: Sasvim je jasno da se radi o jednoj otvorenoj pobuni u Rusiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Životić: Sasvim je jasno da se radi o jednoj otvorenoj pobuni u Rusiji

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Istoričar Aleksandar Životić rekao je danas, povodom situacije sa ruskom paravojnom formacijom Vagner, da je sasvim jasno da se radi o jednoj otvorenoj pobuni.

Životić je za Tanjug rekao da se na objavljenom snimku vidi da su snage "Vagnera" ušle u zgradu komande južnog vojnog okruga i da je važno znati ko su dvojica generala koji su prikazani kako sede sa Jevgenijem Prigožinom.

 

"Jedan pored njega je zamenik ministra odbrane general Junus Bek Jevkurov, a drugi je zamenik načelnika glavne obaveštajne uprave general Aleksejev i ono što je sada sasvim jasno, dakle, da se oni kreću u pravcu Voronježa, da su usput zauzeti neki veoma bitni objekti, da su oboreni neki helikotperi ruskih vazduhoplovnih snaga, a pojavljuju se i snimci obaranja jednog transportnog aviona", naglasio je Životić.

On podseća da je Vagner privatna vojska koja je izgrađena uz pomoć ruske države.

"Što se tiče sukoba o kojima govorimo, jedinice privatne vojne kompanije poznate nama kao Vagner, da se razumemo, nisu jedinice paravojnih grupa kakve smo mi navikli da gledamo u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije. Dakle, to je prava privatna vojska, koja broji do 50 hiljada ljudi i raspolaže teškim naoružanjem, koja ima čak i svoju vazduhoplovnu komponentu, dakle sve su to strukture izgrađene uz pomoć ruske države dakle zvaničnih državanih organa u prethodnom periodu", kaže Životić.

Ističe da je takođe važno reći da su naredni sati ne samo kritični već odlučujući jer oni stavljaju čitav sistem na ispit, odnosno ne samo rusku vlast već i ruske snage bezbednosti da li su u mogućnosti da pobunu suzbiju ili će ona dobiti mnogo šire razmere.